MF DNES

Kvalitní mléčná čokoláda obsahuje jen kakaové máslo, kakao, sušené mléko, cukr, vanilku a sójový lecitin. Tyto suroviny nic nenahradí.

-

„Kvalitní mléčná čokoláda obsahuje jen kakaové máslo, kakao, sušené mléko, cukr, vanilku a sójový lecitin,“vypočítává Klára Frycová z Čokoládové cukrárny suroviny, jež v pravé čokoládě nic nenahradí.

Až tedy budete nakupovat adventní kalendář, vyhraďte si vhodnou chvíli, abyste měli čas porovnat, nakolik se vámi vybraná dobrota blíží vzorovému složení. Aby vůbec splnila vyhlášku č. 76/2003 Sb., musí standardní mléčná čokoláda obsahovat minimálně 25 procent kakaové sušiny, nejméně 14 % mléčné sušiny a 3,5 % mléčného tuku.

„Nejméně kvalitní výrobky obsahují kakaovou sušinu na spodním limitu. Čím více jí čokoláda obsahuje, tím je kvalitnějš­í,“připomíná Jana Dostálová z Ústavu analýzy potravin a výživy pražské VŠCHT fakt, který empiricky ověřila i degustace MF DNES.

Mezi prvními šesti není žádný vzorek, který má méně než 30 procent kakaa. Až na osmém místě skončily pralinky Orion, jejichž čokoládovo­u polevu tvoří sušina jen ze čtvrtiny.

Množství kakaa přesto nemusí vypovídat o tom, jak chutná čokoláda nakonec je. Takový kalendář Figaro splňuje všechny požadavky na složení, kvalitu a bezpečnost surovin – a přece v degustaci propadl.

„Výrobek je na trzích Visegrádsk­é čtyřky již několik let a je možné, že chutě spotřebite­lů se mírně liší v každé zemi. Přesto není vyloučené, že v budoucnost­i změníme jeho chuťový profil, aby lépe vyhovoval zákazníkům,“vzkazuje Gabriela Smerigová ze společnost­i I.D.C. Holding, jíž značka Figaro patří.

Tuky se špatnou pověstí

Pokud si znovu pročtete složení pravé mléčné čokolády, zjistíte, že

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia