MF DNES

Dolar láme rekordy. Trh uvěřil v Trumpa

Černé scénáře se nenaplnily. Trhy čekají, že Trumpův vstup do Bílého domu americkou ekonomiku nakopne.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Oslabení dolaru, prudký propad akcií na burzách. Většina analytiků, expertů i médií věštila před americkými volbami katastrofu, pokud v nich zvítězí Donald Trump.

Nic z toho se nestalo. Naopak, dva týdny po volbách ovládla trhy euforie. Americké akciové indexy trhají rekordy, dolar je proti euru nejsilnějš­í za poslední rok. Zvedají se ceny „rizikových“komodit, jako jsou drahé kovy. Naopak ztrácí zlato, k němuž se investoři obvykle uchylují, když mají obavy o další vývoj ekonomiky.

Co se tedy stalo? Investoři milují příběhy. „Řada lidí na burze možná vůbec nevěděla, co reálně Trump chce dělat, četli jen novinové titulky a báli se,“říká spolumajit­el fondu Quant Aleš Michl.

Teď však Wall Street začal věřit, že republikán­i, kteří vedle prezidenta zcela ovládnou i obě komory Kongresu, nakopnou americkou ekonomiku k rychlejším­u růstu. Nejen desítkami miliard dolarů z veřejných peněz, ale také oslabením regulace a snížením daní z příjmů pro domácnosti i firmy.

Optimismus na trzích zřejmě odráží i to, že Trump po zvolení vystupoval mnohem smířlivěji než během kampaně. „Z Trumpových vystoupení vymizely ty nejpopulis­tičtější návrhy. Přesto si myslím, že reakce trhů je trochu přestřelen­á,“říká hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Není totiž jisté, jak se očekávání trhů promítnou do reálné ekonomiky. Tedy zda Kongres na všechny ohlášené plány skutečně kývne, či zda se Trump nevrátí ke svým ostřejším plánům, které by americké ekonomice mohly spíše uškodit.

Pokud však bude dolar dál posilovat, může se to neblaze projevit i v Česku. Například zdražením pohonných hmot, které se právě za americkou měnu nakupují. Někteří analytici, například ze Société Générale či Barclays, přitom čekají, že dolar kvůli nejistému vývoji v eurozóně posílí příští rok na úroveň 1 : 1 s eurem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia