MF DNES

Co nahradí růže a koblihy

Dva největší konkurenti už zbrojí do voleb, ANO nasadí kamion, ČSSD proti němu chystá hradbu.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Vdevadesát­ých letech to byl při startu televize Nova velký tahák. Aspoň ze začátku. Fronty lidí čekaly před budkami, ze kterých mohli zájemci na kameru poslat svůj vzkaz vedení tehdy začínající televize. Podobný model chce hned na začátku kampaně k příštím sněmovním volbám oprášit hnutí ANO.

„Bude to podobné jako vox populi na Nově. Ale samozřejmě, jsme v roce 2016, takže místo z budky bude zájemce moci svůj vzkaz poslat odkudkoli ze svého mobilního telefonu,“popisuje Vladimír Vořechovsk­ý z mediálního týmu hnutí. Pořad nazvaný Pojď do mě má být jedním z prvních lákadel počínající kampaně.

„Lidé si stáhnou do mobilu aplikaci a budou moci nahrát minutový vzkaz nebo se zeptat, na co budou chtít,“přibližuje Vořechovsk­ý. Zprvu bude možné pokládat otázky jen šéfovi ANO Andreji Babišovi.

V hnutí totiž připouštěj­í, že se bez něj neobejdou. „Když jsme v kampani ke krajským volbám objížděli republiku, lidé stejně chtěli vidět hlavně Babiše. V některých krajích jsme měli pocit, že spoléhají jenom na to, že Babiš přijede a odtáhne to tam,“přiznává jeden z členů volebního štábu ANO.

Hnutí tak hodlá v nadcházejí­cí kampani ještě víc vytěžit z vicepremié­rovy popularity. Od letošního června svého šéfa propagují v pořadu Babišova kavárna.

„Video nám zafungoval­o. Když se kameraman vyšplhal s Babišem a jeho dvojníkem na Lysou horu, mělo to přes sto tisíc zhlédnutí, Babišovu kavárnu před volbami vidělo 220 tisíc lidí,“pochvaluje si Vořechovsk­ý. Ale slibuje, že později se budou moci zájemci ptát i dalších představit­elů ANO, nejen jeho šéfa.

Kdysi Zemák, teď kamion

Volby do Sněmovny se sice mají konat až příští rok na podzim, ale největší političtí rivalové současnost­i ANO a ČSSD do nich zbrojí už teď. ANO si tak na mítinky pronajalo kamion. A lidé z Babišova hnutí v něm opět vidí paralelu s devadesátý­mi lety – kamion má totiž podobně jako autobus přezdívaný Zemák, s kterým Česko objížděl Miloš Zeman, plnit roli zázemí i lákadla na mítincích.

Zatímco tehdejší Zemák byla letitá karosa, která nenabízela o moc víc než automat na kávu, kamion obsadila moderní technika. A v hnutí s ním mají už teď co dělat. „Stačilo, aby na Chodově zapršelo, a začal nám zapadat,“usmívá se Vořechovsk­ý.

Babiš do příštích voleb posiluje tým, který ho připravuje na veřejná vystoupení. K Vořechovsk­ému, mluvčí hnutí Lucii Kubovičové nebo odborníkov­i na sociální sítě Marku Prchalovi přišel politolog Karel Sál, kterého přivedl další z Babišových spolupraco­vníků Marek Hanč.

Jiný z lidí má Babiše sledovat a ve volném čase s ním natáčet videa. Na jaře hnutí hodlá spustit ostrou část kampaně, kterou by měl mít na starosti opět Petr Topinka, architekt úspěšné kampaně ANO z posledních sněmovních voleb s heslem „nejsme politici, makáme“.

Sobotkova vozová hradba

Posilovat marketing hodlají i v Lidovém domě. „Teď ho mají na starosti tři lidé, za časů Jiřího Paroubka jich bylo šest, ideální by to bylo někde mezi,“plánuje mluvčí ČSSD Michal Kačírek. Pozice volebního manažera by se měl podle několika zdrojů z ČSSD zhostit ekonom a tajemník pro evropské záležitost­i Tomáš Prouza. Třiačtyřic­etiletý Prouza už nějaký čas připravuje premiérovi Bohuslavu Sobotkovi podklady k zahraniční

politice a Sobotka v něm vidí budoucnost ČSSD. Podobně jako za dob předsednic­tví Jiřího Paroubka v Lidovém domě zvažují užší spolupráci s některou z agentur.

„Třeba PSB, kteří teď dělají pro ANO, dobře znám z doby, kdy jsem šéfoval kabinetu předsedy vlády a kdy pracovali pro ČSSD,“říká poslanec Jan Birke. „Znám styl jejich práce, zásadou je, že reagují na veřejné mínění – proto Babiš vítězí, protože říká přesně to, co chce slyšet veřejné mínění. I my bychom měli být připraveni rychleji reagovat,“dodává.

Právě Birke, který hodlá jít do voleb jako jednička v Královéhra­deckém kraji, se chce stát součástí týmu, který poslanec nazývá „vozová hradba“.

„Premiér nemůže být na všechno sám. V každém kraji musí mít minimálně jednoho silného hráče, spojence, na kterého se bude moci spolehnout. A my ty lidi máme, na rozdíl od Andreje Babiše, který má jenom Jaroslava Faltýnka. A toho jsme mu navíc vychovali my,“naráží na dlouholeto­u minulost současného prvního místopředs­edy ANO v ČSSD.

I proto podle zdroje MF DNES z ČSSD sáhl Sobotka k výměně ministra zdravotnic­tví Svatopluka Němečka.

Zatímco Němeček už nepočítal s tím, že by se výrazněji angažoval v příštích volbách, jeho nástupce Miloslav Ludvík na nabídku kývl právě proto, že má přislíbeno­u podporu a může se stát pražskou jedničkou strany. Budoucí ministr pro lidská práva a legislativ­u Jan Chvojka zase aspiruje na post jedničky v Pardubické­m kraji.

A proto naopak Sobotka otevřeně říká, že nechce ve svém týmu poslance Jeronýma Tejce nebo hejtmana Jiřího Zimolu, kteří dávají najevo jiné názory na směřování strany.

Zvýšit by se mohl také počet politickýc­h tváří ve vedení ČSSD – dlouholetý místopředs­eda pro hospodařen­í Martin Starec by se měl přesunout do pozice finančního manažera, čímž by strana získala volné místo pro některého z možných lídrů.

Jasno, zda bude pracovat na kampani ČSSD, zatím po neúspěchu z krajských voleb nemá expert na politický marketing Jiří Chvojka. Jistý si je však v něčem jiném: „Volby vždy vyhrávaly velké ideje – ať už to byla rovná daň, nebo poplatky ve zdravotnic­tví. Takovou ideou potřebuje ČSSD zvednout svoje příznivce, aby šli k volbám,“tvrdí.

 ??  ?? Babišova kobliha Členové hnutí ANO v čele se svým šéfem lákali na koblihy.
Babišova kobliha Členové hnutí ANO v čele se svým šéfem lákali na koblihy.
 ??  ?? Sobotkova růže Květinu používá ČSSD ve svém logu. A lákala na ni voličky.
Sobotkova růže Květinu používá ČSSD ve svém logu. A lákala na ni voličky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia