MF DNES

ATM Energy

-

sponzorům Strany práv občanů či kampaně Miloše Zemana. Příspěvky poslali také další lidé ze skupiny Adast. Právě z jejích stojanů na výdej pohonných hmot odebírají zemní plyn v Nejedlého „pumpách“.

Ostatně o zmíněný stojan se už před dvěma lety zajímal přímo prezident Miloš Zeman, když navštívil stánek firmy na veletrhu v Brně. Tehdy navíc oceňoval odbouráván­í bariér CNG a zpřístupňo­vání paliva široké veřejnosti.

Perspektiv­ní byznys

Byznys se stlačeným zemním plynem (CNG) se v Česku poměrně dynamicky rozjíždí a i díky čerstvě schváleným státním dotacím půjde o velmi lukrativní obchody.

Není tedy velkou náhodou, že se na něj Nejedlý orientuje, ačkoliv doposavad obchodoval s tekutými palivy. Firma Lukoil Aviation Czech, kterou spoluvlast­nil, však skončila v likvidaci. V závěru své existence musela dle rozhodnutí soudu zaplatit pokutu přes třicet milionů korun za nedotažený obchod se Správou státních hmotných rezerv. Jejím uhrazením tehdy Miloš Zeman podmiňoval setrvání Nejedlého na Pražském hradě.

Rusové „zamázli“dluh

Pokutu však nakonec zaplatila nizozemská firma vlastněná ruským ropným gigantem Lukoil, jak informoval­a MF DNES na začátku listopadu. O tom, že by něco zaplatil Nejedlý jako druhý společník, však v záznamech o likvidaci společnost­i není žádná zmínka. S trochou nadsázky by se tak dalo říci, že Nejedlého

Akcionářem firmy je prezidentů­v poradce Vlastní ji společně s dalším z poradců prezidenta a

který je také obchodním ředitelem firmy

Firma provozuje plnicí stanice na zemní plyn.

Zatím má jednu stanici v druhou otevřela letos v červnu v

Další plánuje například v České Třebové či v Želetavě, kde žádá o povolení. na Hradě udrželi Rusové. Přitom právě Nejedlého ruská životní etapa, kde deset let podnikal, je značně mlhavá.

Mnoho se toho nikdy nevědělo ani o Nejedlého podnikání. Jeho firmy v posledních letech nezveřejňu­jí údaje o svém hospodařen­í, takže ani nelze z veřejných zdrojů vyčíst, jak prosperují. Ač je neformální­m prezidento­vým poradcem, vlastní diplomatic­ký pas, má na Hradě kancelář hned vedle té Zemanovy a může se chlubit svým velkým vlivem na dění v sídle hlavy státu.

Tam také dost často úřaduje. Lidé z Hradu pod slibem anonymity popisují, že je to právě Nejedlý, za kým se chodí lidé radit či pro souhlasná stanoviska.

Každý den na Hradě

Nejedlý jako neplacený poradce podle svých slov do své kanceláře na Hradě zavítá každodenně na hodinu či na půlden. Otázka, co je jeho hlavním zdrojem příjmů, však nikdy nebyla zcela zodpovězen­a.

Dosud nejlépe popsané podnikání Nejedlého s pohonnými hmotami ve společnost­i Lukoil Aviation Czech prý největším zdrojem jeho příjmů nikdy nebylo. „To rozhodně ne. Je to menšina. Většina je obchodní činnost v oboru komodit. Mé další aktivity jsou zakotveny ve společnost­ech, které měly sídlo ve Školské ulici,“zodpovídal otázky na své podnikání pro Neovlivní.cz loni. Mezitím jeho Lukoil skončil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia