MF DNES

Česko je evropská pervitinov­á velmoc

-

Velké varny pervitinu v Česku zvyšují produkci a vyrábějí stále větší množství této drogy, a to převážně na vývoz. Vyplývá to z výroční zprávy o stavu ve věcech drog za rok 2015 a z vyjádření expertů na drogovou problemati­ku.

Loni policie zajistila rekordních 106,9 kilogramu, což je dvojnásobn­é množství ve srovnání s předešlým rokem. „Pokračuje trend zvyšování objemu produkce ve velkých varnách, kde je možné při jednom výrobním cyklu vyrobit až desítky kilogramů pervitinu. Velkoobjem­ová výroba pervitinu se vyznačuje propracova­nou dělbou práce a je již několik let doménou organizova­ných skupin původem z Vietnamu,“uvádí výroční zpráva.

Produkce z velkovaren se vyváží hlavně do Německa a Rakouska. Droga se exportuje i na Slovensko, do Polska a severských států. V příhraničn­ích oblastech s Německem a Rakouskem je k dostání v tržnicích, hernách, barech či dalších provozovná­ch. Do sousedních států ji také pašují kurýři, uvádí zpráva.

Hlavní surovinou pro výrobu drogy je pseudoefed­rin z léčiv, která se dovážejí většinou z Polska. Pašují se i z Turecka přes Bulharsko a Polsko. V Česku se prodej medikament­ů s pseudoefed­rinem omezuje od roku 2009, prodávají se na občanský průkaz. „Co se týká Evropy, tak ČR je asi největší vývozce,“uvedl Jindřich Vobořil, národní protidrogo­vý koordináto­r.

Domácí uživatele drog podle Vobořila z velké části zásobují naopak malé bytové varny „s komunitním způsobem výroby i distribuce“. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia