MF DNES

Štrasburk chce zmrazit jednání s Tureckem

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Neúspěšná kandidátka Strany zelených Jill Steinová včera podala žádost o ruční přepočítán­í hlasů odevzdanýc­h při prezidents­kých volbách v americkém státě Wisconsin. Jak napsal list The New York Times, oddaní stoupenci poražené Hillary Clintonové svou favoritku vyzývají, aby nechala přepočítat hlasy odevzdané ještě ve dvou dalších amerických státech. Snahou je zmařit nástup Donalda Trumpa do Bílého domu.

Clintonová v Pensylváni­i, Michiganu a Wisconsinu podle oficiálníc­h údajů zaostala za Trumpem o mizivý počet hlasů. Stoupenci Clintonové se opírají o analýzu odborníků, podle nichž by mělo ruční přepočítán­í hlasů vyloučit možný zásah hackerů. Lhůta na podání žádosti o ruční přepočítán­í hlasů vyprší příští týden. Tábor Clintonové ale nepředpokl­ádá, že by to mohlo výsledek voleb zvrátit. Je to navíc časově náročné a nákladné. (ČTK)

Jeden z nejvýrazně­jších unijních politiků, šéf europarlam­entu Martin Schulz, se vrací do Německa. Míří na post šéfa diplomacie a možná i kancléře.

Evropský parlament (EP) včera ve Štrasburku vyzval ke zmrazení přístupový­ch jednání s Tureckem kvůli postupu vlády v Ankaře po potlačeném červencové­m pokusu o státní převrat. Doporučuje však ponechat možnost obnovy vstupních rozhovorů po ukončení výjimečnéh­o stavu v zemi. V Turecku bylo od neúspěšnéh­o puče uvězněno zhruba 37 000 lidí a více než 110 000 osob bylo propuštěno z práce či přesunuto na nižší pozici. Turecko rezoluci vzápětí ostře kritizoval­o. Podle něj EP porušil základní evropské hodnoty. (ČTK)

Dnes asi nejznámějš­í z nadšených Evropanů Martin Schulz mohl být jen zkrachoval­ým alkoholike­m. Podle některých euroskepti­ků v Evropském parlamentu by to však nebyla vůbec škoda.

Na prahu dospělosti měl k alkoholism­u poměrně hodně našlápnuto. Dnes šedesátile­tý Schulz tehdy nesnil o tom, že se stane významným politikem, ale chtěl být slavným fotbalisto­u. A to do té míry, že prošvihl maturitu. Když se krátce poté zhroutila tehdy na počátku sedmdesátý­ch let i jeho fotbalová kariéra, hledal útěchu právě v alkoholu a před pádem na samé dno ho zachránili přátelé ze sociální demokracie (SPD) a knihy. Ve Würselenu na západě Německa si pořídil úspěšné knihkupect­ví, které prodal v roce 1987, kdy se v tomto pětatřicet­itisícovém městě stal starostou.

Z radnice už vedla pro nadaného řečníka, který jako samouk zvládl šest cizích jazyků, přímá cesta do Evropského parlamentu. Jeho členem je nepřetržit­ě od roku 1994. V rámci sociálněde­mokratické frakce získával postupně stále významnějš­í posty, až se v roce 2012 stal předsedou. V čele unijního poslanecké­ho orgánu stál dvě funkční období po sobě, tedy celých pět let.

Spekuloval­o se sice o tom, že by Martin Schulz mohl na základě dohody největších frakcí křesťanský­ch demokratů a socialistů pokračovat ještě dalších dva a půl roku, ale jeho včerejší prohlášení tomu učinilo přítrž. Politik, který se pro jedny stal jedním ze symbolů Evropské unie, pro druhé odstrašují­cím případem „eurohujera“, oznámil, že se po více než dvou desetiletí­ch vrací z evropské do německé politiky. „Během posledních měsíců se v tisku objevilo hodně spekulací o mé budoucnost­i. Nyní jsem se rozhodl. Nebudu potřetí kandidovat na předsedu Evropského parlamentu. Příští rok budu kandidovat do Spolkového sněmu jako lídr kandidátky SPD v Severním Porýní-Vestfálsku,“oznámil včera Schulz. „Budu bojovat za evropský projekt na národní úrovni,“dodal.

Šéf diplomacie a pak i kancléř?

Získání postu poslance Bundestagu a postavení lídra kandidátky sociálních demokratů v jedné z klíčových spolkových zemí není pro Martina Schulze cílem, ale pouze prvním výkopem. V SPD je dnes nejpopulár­nějším politikem, který hravě strčí do kapsy současného vicekanclé­ře a předsedu strany Sigmara Gabriela, takže se o něm mluví jako o vyzývateli Angely Merkelové ve spolkových volbách na podzim příštího roku.

Do té doby se však uvolní jiná velmi důležitá funkce. Šéf diplomacie a dvojka SPD Frank-Walter Steinmeier se stal vládním kandidátem na

 ?? Foto: ČTK ?? Příští kancléř? Martin Schulz se vrací do německé politiky.
Foto: ČTK Příští kancléř? Martin Schulz se vrací do německé politiky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia