MF DNES

Izrael čelí vlně žhářského teroru

-

post německého prezidenta a bude muset počátkem roku z postu ministra zahraničí odstoupit. Ve stejné době, kdy se vrátí do Berlína z Bruselu právě Martin Schulz.

Podle německých komentátor­ů bude dalším krokem kandidatur­a Schulze jako soupeře Merkelové o post německého kancléře ve spolkových volbách na podzim příštího roku. Server Spiegel Online tvrdí, že předseda SPD Sigmar Gabriel už vyslovil s tímto scénářem souhlas.

I když proti Angele Merkelové nemá ani Schulz, který o sobě prohlašuje, že se s „rudou barvou“SPD narodil, velké šance, může se stát příštím německým kancléřem. Sociální demokraté dávají najevo, že po čtyřech letech v pozici menšího koaličního partnera jsou připraveni uvažovat o tom, že by místo další velké koalice upřednostn­ili vedení vlády společně s dalšími levicovými stranami – Zelenými a Levicí. Martin Schulz, který patří k levicovému křídlu SPD, by byl v takové konstelaci ideálním kancléřem. Přes 75 000 evakuovaný­ch a na 30 zraněných. Taková byla včerejší bilance více než dvacítky požárů, které se rozšířily v Izraeli. Jejich vzniku nahrálo sucho i silný vítr, avšak podle velitelstv­í požárních sil byly až v 70 procentech založeny úmyslně. Premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že Izrael čelí vlně žhářského teroru. Policie už zatkla nejméně čtyři lidi, tajné služby pátrají po dalších. Žháři se podle jednoho z hasičů pokusili zapálit i požární stanici v Haifě, aby situaci zkomplikov­ali. Právě na předměstí tohoto průmyslové­ho centra byla včera situace nejkritičt­ější. Byly evakuovány také nemocnice, věznice i školy, oheň zasáhl desítky domů. Plameny se šířily také v lesích u Jeruzaléma a nedaleko Tel Avivu. Hasit pomáhala izraelská armáda a několik zemí, mezi jinými Řecko, Itálie, Chorvatsko a Kypr. Podpora mířila i z Ruska, USA anebo Turecka. (lan)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia