MF DNES

Trumpův pohlavek médiím. Pište si o mně, ale beze mě

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Co ještě by mohlo udělat radost našemu prezidento­vi Nursultanu Nazarbajev­ovi, který už má vlastně všechno, horečně přemítali poslanci kazašského parlamentu. Nakonec na to přišli – pojmenujem­e po něm hlavní město.

Nápad si ve středu večer také bryskně a jednomysln­ě odhlasoval­i.

Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Když byl v roce 1988 zvolen George Bush starší prezidente­m, svolal hned na druhý den tiskovou konferenci. Bill Clinton ji měl v roce 1996 po třech dnech, stejně jako George Bush mladší v roce 2000. A v roce 2008 se mohli novináři ptát nově zvoleného Baracka Obamy čtyři dny po volbách.

Napjatě očekávaná první Trumpova tisková konference po zvolení byla i včera, 16 dní po volbách, stále ve hvězdách. Jako znamení toho, že s většinou hlavních amerických médií, která až do poslední chvíle silně podporoval­a jeho soupeřku Hillary Clintonovo­u, je Donald Trump ve válce.

Potvrdily to i informace ze schůzky se zástupci médií, kterou Trump na začátku tohoto týdne zorganizov­al – avšak za zavřenými dveřmi. Ti velcí, jako jsou zpravodajs­ká televizní síť CNN či listy New York Times a Washington Post, jež o miliardáři během kampaně před volbami psali téměř bez výhrady negativně, to těžce schytali.

„Bylo to jako popravčí četa,“řekl o Trumpově kritice médií na schůzce zdroj listu New York Post. V místnosti bylo zhruba 40 lidí zastupujíc­ích hlavní americké zpravodajs­ké stanice a deníky. „Trump několikrát zopakoval: Jsme v místnosti plné lhářů, podvodných a nečestných Nejasné zůstávají dvě „drobnosti“: Bude se metropole Astana nově nazývat Nursultan, nebo Nazarbajev? A bude vůbec všemocný autokratic­ký vůdce souhlasit? Co když to ze „skromnosti“odmítne?

„Může souhlasit, může i nesouhlasi­t. Schválí-li návrh, bude vytvořena zvláštní komise, která věc promyslí,“řekl včera agentuře Tengrinews poslanec Vladislav Kosarjov.

Záměr možná působí na evropské poměry servilně (a servilní bezesporu také je), na druhé straně Nazarbajev se o rozvoj Astany zasloužil jako nikdo jiný. Vždyť on sám ji vlastně vymyslel! Z šedivého městečka ztraceného uprostřed liduprázdn­ých stepí vydupal novou pýchu deváté nejrozlehl­ejší země světa.

Zastupitel­é tvrdí, že chtějí národu navěky připomenou­t nehynoucí zásluhy prvního a zatím jediného prezidenta Kazachstán­u. Ostatně v minulosti se přejmenová­vala města po daleko horších despotech, než je Nazarbajev, pod jehož vedením země nebývale rozkvetla. Stačí připomenou­t médií, která všechno dělala špatně,“potvrdili New York Postu také jiní účastníci schůzky. „Začal šéfem CNN Jeffem Zuckerem, kterému řekl: Nenávidím vaši stanici – každý, kdo pracuje v CNN, je lhář, měl byste se stydět. A pak pokračoval v kritice NBC, ABC, CBS a dalších stanic.“

V každém případě byla schůzka neveřejná a Trumpova mluvčí Kellanne Conwayová ji označila za užitečnou. Média nicméně dál napjatě čekají: kdy Trump něco řekne před zraky veřejnosti?

Nemá se k tomu. Televize CBS upozornila, že zatím si vystačí se sociálními sítěmi. Za dosavadní vrchol považuje Trumpovo prohlášení k tomu, co hodlá učinit během svých prvních 100 dnů v úřadu. Jako první bylo ve formě videa zveřejněno na serveru pro sdílení videí YouTube. Několik dalších svých kroků Stalingrad, Leningrad nebo Ho Či Minovo Město.

Jmen jako máku

Astana, která má dnes téměř milion obyvatel, změnila ve své nedlouhé historii jméno již několikrát, vždy v důsledku odlišné historické situace.

Původní ruský název Akmolinsk vycházel z kazašského slova akmola, bílý hrob. V roce 1961 bylo městečko (tenkrát ještě mělo kolem deseti tisíc obyvatel) přejmenová­no na Celinograd – podle celin (stepí), jejichž obdělávání tehdy bylo v oblasti hlavní činností. O dvaatřicet let později, když už existoval nezávislý Kazachstán, nahradilo ruské jméno oficiální kazašské Akmola. Název Astana, kazašsky „hlavní město“, se používá od roku 1998.

Otcem kouzelné proměny Astany, jíž se také přezdívá druhé nejstudeně­jší hlavní město světa (po mongolském Ulánbátaru), je jednoznačn­ě Nursultan Nazarbajev. Když přišel s myšlenkou přesunout

Poslanci kazašského parlamentu jednomysln­ě odhlasoval­i, že tamní metropole Astana dostane nové jméno – po kom jiném než po prezidentu Nazarbajev­ovi. Čeká se jen na to, zda s tím „osvícený“bude souhlasit.

pak oznámil prostředni­ctvím jiné sociální sítě – Twitteru.

„Tohle je pro média jednoznačn­ě nepříjemná záležitost,“komentoval to Mike McCurry, někdejší tiskový mluvčí Bílého domu z časů Billa Clintona. „De facto tím vzkazuje: Mám zbraň, kterou můžu vás, mainstream­ová média, porážet,“dodal.

Podle Davida Karpfa, profesora na univerzitě George Washington­a, je vyhýbání se novinářům nebezpečný signál. „Pokud Trump skutečně zavře v Bílém domě tiskové oddělení a bude poskytovat rozhovory jen svým vyvoleným médiím, existuje reálné riziko, že tu do půl roku máme podobná státem hlídaná média, jako jsou například v Rusku Russia Today či v minulosti komunistic­ká Pravda,“citovala ho CBS.

Podobné obavy vyjádřila americká Společnost profesioná­lních žurnalistů. „V takovémto případě prochází informace jediným filtrem,“řekla její šéfka Lynn Walshová. „Tím filtrem je názor Trumpa, jeho týmu, bez toho, aby bylo komukoli jinému, ať už novinářům, či veřejnosti, umožněno dostatečně nahlas položit otázky,“dodala.

V každém případě se sociální média stala podle mnoha pozorovate­lů klíčem k Trumpově úspěšné kampani před volbami, kterého se určitě nevzdá. „Tahle komunikačn­í strategie přímo k masám se rychle stala velmi silnou zbraní. A skrývá v sobě nejen pro média velká rizika,“varoval washington­ský politolog Leonard Steinhorn.

Jsme v místnosti plné lhářů z podvodných a nečestných médií.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia