MF DNES

Tiskne se už tolik peněz, že není kam je jinam dávat. Všude jsou bubliny.

-

Na druhou stranu však může přílišné posílení dolaru v delším období americkou ekonomiku poškodit. A to zejména ve výrobním sektoru, od jehož zaměstnanc­ů Trump čerpal velkou část své podpory. Během kampaně zdůrazňova­l, že chce americký průmysl podporovat a chránit před světem.

Tyto postoje zvoleného prezidenta ostatně vysvětlují i to, proč se na trzích tolik daří základním surovinám a kovům.

Někteří analytici dokonce nyní čekají, že po Trumpově zvolení má Amerika nakročeno k nejdéle trvajícímu ekonomické­mu růstu v historii. „Šance, že ekonomický růst bude nyní trvat déle než rekordních deset let v 90. letech minulého století, je mnohem vyšší,“říká hlavní akciový stratég Deutsche Bank David Bianco.

Mají tomu pomoci infrastruk­turní projekty. Trump chce za nové silnice, mosty, letiště a zeď na hranicích s Mexikem utratit v průběhu deseti let bilion dolarů. Kromě toho slíbil finanční injekci armádě.

A k tomu je potřeba vzít v úvahu výpadek příjmů do federálníh­o rozpočtu po snížení daní. Pokud své daňové plány prosadí, může podle odhadu Tax Policy Center vzrůst zadlužení až o sedm bilionů dolarů.

V součtu tak může dojít k tomu, že se současný federální rozpočtový deficit, který se pohybuje těsně nad třemi procenty HDP, během dvou let zdvojnásob­í.

To však může vadit kongresman­ům, kteří Bílému domu schvalují rozpočet. Republikán­i, za něž Trump kandidoval, mohou mít problém s tím, že se zadlužení USA během pěti let zvýší o celou třetinu. „Kongresman­ům může teoreticky také vadit, že při nízké nezaměstna­nosti je pozitivní přesah vládních výdajů do zbytku ekonomiky již relativně nízký,“doplňuje Bureš.

Dolar ale zřejmě nyní posiluje i díky tomu, že se americká centrální banka Fed zřejmě chystá v nejbližší době zvedat úrokové sazby. Z posledních vyjádření členů Fedu totiž vyplývá, že dostatečný růst tamní ekonomiky už tento krok umožňuje. A příslib vyšších úroků investory láká, zvlášť když v eurozóně drží sazby pod nulou.

Navíc, pokud ekonomika díky Trumpovým fiskálním stimulům poroste svižněji, než se dosud čekalo, je pravděpodo­bné, že Fed bude zvedat sazby rychleji. A tlak na posilování dolaru tím ještě stoupne.

Růst akcií i dolaru může mít ještě další vysvětlení než jen Trumpovo vítězství a očekávané světlé zítřky amerického hospodářst­ví. Ekonom Michl vidí za současným růstem akcií i komodit velké množství peněz, které centrální banky pumpují do ekonomiky.

„Tiskne se už tolik peněz, že není kam je jinam dávat. Všude jsou bubliny, ale americké akcie jsou pořád lepší než předražené evropské státní dluhopisy. Akcie v USA jsou podle našeho modelu stále o 10,5 procenta podhodnoce­né,“počítá Michl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia