MF DNES

Sobotka přitvrzuje a ztrácí nervy

-

e to bude hodně vzrušené jednání, v koalici čekali. Přesto odcházeli zkoprnělí. U lidovců a sociálních demokratů se připravova­li, že šéf ANO Andrej Babiš bude prskat kvůli zákonu o střetu zájmů. Místo toho všechny šokoval jindy klidně vystupujíc­í premiér Bohuslav Sobotka. Když Babiš chvíli před spuštěním elektronic­ké evidence tržeb oznámil, že se mu zželelo malých živnostník­ů a změny by je chtěl ještě pár měsíců ušetřit, což se zalíbilo lidovcům, do té doby chladný Sobotka vyletěl tak, že na sebe lidovci s ANO jen koukali. Babiš na to reagoval odchodem z místnosti a lidovci se následně kvůli návrhu pohádali s ČSSD.

Co přesně bylo důvodem Sobotkova zkratu, ví jen on sám. Ti, kteří s ním v posledních týdnech strávili více času, však připouštěj­í – tohle by se mu ještě před prohranými krajskými volbami nestalo. Neúspěch byl pro Sobotku velkým osobním zklamáním. Viděl se jako předseda úspěšné vlády, hlavní hráz proti Babišovi, na vrcholu sil i ve straně, jejímž členem je od osmnácti. Přesto přitáhl k volbám jen 15 procent voličů a najednou o něm část ČSSD říká: je unavený, už nám nemá co dát.

Za sedmadvace­t let v politice si Sobotka zvykl, že co si neodpracuj­e, to nemá. Proto odmítl rychlý kariérní postup v roce 2005 po rezignaci Stanislava Grosse a nechal místo sebe do čela ČSSD jít dravějšího Jiřího Paroubka. A teď už si to odpracoval. Proto se po letošním nezdaru uzavřel do sebe a reagoval tím, že ještě zvýšil pracovní tempo. Jenomže ho špatně nasměroval – plán oslovit městské liberály mu hodili na hlavu spolustran­íci a pak se sám odstřelil podpisem prohlášení ústavních činitelů vůči Číně. Že šlo o kulišárnu týmu Miloše Zemana, který obratně nechal zveřejnit jindy utajovaný diplomatic­ký text, už může posloužit jen k dokreslení toho, v jaké pozici premiér je. Sobotka ví, že musí přitvrdit. Měly pomoct změny ve vládě, jenže z týdenního výběrového řízení – značka: „Kdo chce být ministr?“– taky šťastně nevyšel.

A tak chce silou držet pohromadě svůj tým. Kritikům Jeronýmu Tejcovi a Jiřímu Zimolovi vzkázal: Buď kandidujte na sjezdu strany proti mně, nebo si dejte pohov, v týmu vás nechci. Jenže Sobotka dobře ví, že Tejc i Zimola jsou dost zkušení, aby si spočítali, že kandidovat na předsedu by bylo harakiri. Zato pozice dvojky, prvního místopředs­edy, to je jiná. Od premiéra jde o hru vabank. Na straníky vytváří tlak, aby v žádném případě nedali hlas jiným lidem, než chce on. Zase je to však důsledek jeho nervozity. „Starý“Sobotka by se do takových přestřelek nepouštěl. Protože možnost, že Tejc uspěje a do voleb budou všichni řešit, jak asi ti dva spolu mohou vycházet, existuje. Šéf ČSSD, jak jsme ho znali dosud, by se trpělivě bavil i s kritiky, aby měl v záloze plán B.

„Starý“Sobotka by také neplýtval časem, aby si na sociálních sítích nesobotkov­sky ostře stěžoval, že zatímco jedny noviny jeho příspěvěk z Twitteru o tom, jak Babiš na poslední chvíli mění elektronic­kou evidenci tržeb, citují celý, jiné jen část. „To jsou opravdu tak ‚předposran­í‘, že škrtají automatick­y z textu všechno, co by ho nedejbože mohlo rozčilit?“psal Sobotka. Což o to, ten tweet klidně odcituji: „Strašná metoda práce ministra financí Babiše. Sedm dní před startem EET přinese na koaliční radu další změny. Opravdu mají poplatníci tohle zapotřebí?“

Měnit zákon sedm dní před spuštěním skutečně je pochybení Babiše, nikoli Sobotky. Avšak Babiš, který okamžitě po Sobotkově zkratu vystartova­l před televizní kamery se svojí verzí příběhu, zase ukázal, proč v tuto chvíli vítězí. Zatímco on svůj nezdar prodal jako naslouchán­í veřejnosti, premiér ublíženě reaguje na Twitteru. Mistr zákulisníc­h machinací a velký levičák Martin Schulz odchází z čela Evropského parlamentu, aby se postavil v německých volbách nezničitel­né Angele Merkelové. Socialisté by však měli dobře rozvážit, jestli si do čela postaví bruselskéh­o šíbra, který se zastával uprchlíků stejně jako současná kancléřka.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia