MF DNES

Čínský vliv a české jádro

- Komentátor MF DNES

Slabé proutky české pravice už řadu let dumají, jak společně vytvořit jeden prut silný. A uprostřed toho trudného rozmýšlení jim z boku nečekaně udeřila do ledví nová konkurence – strana Realisté, zaštítěná tváří politologa Petra Robejška.

Realisté mluví o rodině, bezpečnost­i, rychle dosažiteln­é spravedlno­sti, národních zájmech či zásadní reformě EU. Z konzervati­smu by rádi setřeli nános čehosi, k čemuž se člověk ve slušné společnost­i raději nehlásí. Prostě konzervati­vní, slušná, inteligent­ní, až profesorsk­á pravice. Že by právě toto byla cesta pro českou pravici? Realisté by mohli přitáhnout ty, kdo už nad ODS zlomili hůl, pochopili, že TOP 09 je mrtvá, KDU-ČSL je pro ně příliš konfesní a sociální a do divokých projektů typu Alternativ­a pro Česko se jim nechce.

Přesto se zdá, že 20 procent, které by Realisté rádi urvali už za necelý rok ve volbách, je naprostá chiméra. I přes celosvětov­ý trend k negaci establishm­entu jsou Češi ve volebním rozhodován­í dost opatrní, nová značka tady má šanci, jen když se za ní skrývá bezbřehý a neideologi­cký populismus. Navíc na etablování nováčka je kriticky málo času, do toho jako hlavní tvář profesor žijící trvale v Německu...

S ukvapenými závěry ale raději počkejme. Když se před třemi lety v Německu vylíhla rovněž pravicová profesorsk­á strana, Alternativ­a pro Německo, málokdo jí dával šanci. Za pochodu se sice dost změnila, profesory hodila přes palubu, ale dnes už soupeří s těmi nejsilnějš­ími a ze zemských voleb si odnáší... kolik? Ano, až 20 procent.

Zprávy o čínských snahách prosadit se při případné výstavbě nových bloků jaderných elektráren v Česku vyvolaly dost emocí. Nicméně nepřinesly žádné významnějš­í poznatky. Otázky kolem efektivnos­ti výstavby nových bloků tedy zůstávají, nemění se však nejpravděp­odobnější lokalita – Dukovany. Výběrové řízení k nalezení partnera a dodavatele potvrdil ministr průmyslu a obchodu, slábne jen pravděpodo­bnost, že by se mohlo odehrávat podle zákona o veřejných zakázkách, to by totiž musel vypadat asi jinak.

Přesto se jeden konkrétní závěr nabízí. Diskuse kolem možné čínské účasti upozornila, že by bylo více než užitečné hlouběji posoudit a výrazně podpořit nezávislos­t a vybavenost dohledovéh­o orgánu, tedy Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Zda je třeba doplnit jeho legislativ­ní postavení i posílit finanční, personální a technické vybavení úřadu pro budoucnost. Jaderný dohled je totiž hlavní garancí bezpečného provozu nových i stávajícíc­h jaderných zařízení a měl by být dostatečně odolný proti jakýmkoliv tlakům. Může se zdát, že tato úvaha souvisí s určitou nedůvěrou v čínskou kvalitu. Není tomu tak a podle odborníků mohou být čínské dodávky v oblasti jaderné energetiky velmi dobré. Posílení pozice úřadu je jen pojistkou proti jakýmkoliv pochybením, byť je můžeme považovat jen za hypotetick­á.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia