MF DNES

Prezident je velitelem armády jen symbolicky

-

Se Zemanem se v pohledu na Rusko a sankce neshodnu, říká ministr obrany Stropnický. Armáda by podle něj měla zvýšit počet vojáků o třetinu.

myslíte, že bude partnerům v Alianci, především USA, stačit?

Jsem přesvědčen, že zemí, které by reagovaly tak aktivním způsobem jako my, mnoho není. Když se podíváme na meziroční růsty výdajů na obranu mezi dalšími státy Aliance, těm našim přibližně deseti procentům ročně se blíží nejvýše tři čtyři další země. Tím ale nechci omlouvat současné číslo, které je 1,08 procenta HDP. Ale sousední Slovensko má pro představu 1,11 procenta, jiné země jsou na tom i hůř, třeba Španělsko, Portugalsk­o... Německo dává na obranu 1,2 procenta HDP. Takže nebuďme sebemrskač­ští. S výrazným zvýšením výdajů na obranu bude mít problém řada evropských členů Aliance. Také proto, že máme před sebou velice intenzivní volební rok, francouzsk­ý, německý, nizozemský, možná italský... A jít do předvolebn­í kampaně s dramatický­m růstem výdajů na obranu nemusí být ta nejlepší karta.

Není po tomto přehledu stavu evropských členů Aliance, kde dvě procenta na obranu nedává téměř nikdo, úplný nesmysl mluvit o projektu evropské armády?

Angela Merkelová použila výraz „evropská armáda“před necelým rokem, ale velice brzy lidé kolem ní začali „házet deku“na oheň, který to vyvolalo. Ten název je totiž zavádějící. Nejde o „evropskou armádu“, jde o prohlouben­í spolupráce evropských armád. Nejde o teritoriál­ní obranu Evropy, ta je

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia