MF DNES

Ministr obrany

-

garantovan­á NATO a účastí USA na ní a to nesmí být zpochybněn­o. To, co se tím myslí, je, abychom byli schopni zabraňovat konfliktům za evropskými hranicemi a společně pomáhat v problemati­ckých zemích – jako je dnes například Mali.

Vraťme se ještě k těm dvěma procentům HDP na obranu. To by znamenalo zdvojnásob­it nynější rozpočet armády přibližně na sto miliard korun. Bylo by vůbec možné tolik peněz smysluplně utratit?

Určitě se to dá, ale potřebujet­e mít jistotu financí, abychom mohli připravova­t nákupy, protože je to docela složitý proces.

Dotáhnout zakázky v armádě trvá minimálně dva, spíše tři roky...

Je to skutečně složitý proces, někdy asi až moc. Neustále přibývá pojistek, ať už se jedná o transparen­tnost výběrových řízení, odůvodněno­st nákupů, kvalitu, cenu a tak dále. Nicméně nejzásadně­jší je mít jasnou perspektiv­u peněz bez ohledu na to, kdo zrovna na ministerst­vu obrany sedí. Pak lze dlouhodobě­ji plánovat.

Měl by se změnit přísný systém výběrových řízení v armádě?

Já netvrdím, že je to špatně, ale pak nevyčítejm­e armádě, že to tak trvá. Povím vám trošku absurdní příklad. Produkce snímku Anthropoid nás požádala o finanční podporu filmu. My se poradíme a dojdeme k závěru, že to není úplně špatný nápad, když máme peníze k dipozici. Ale já to filmařům nemohu dát, ačkoliv to bude na mou zodpovědno­st. Já musím i s několika málo miliony jít do vlády. S každou servisní smlouvou musím do vlády. To můj estonský kolega tedy nemusí. Chápu, když jde třeba o gripeny za 18 miliard, tak klidně dvakrát, ale větší autonomie ministra by neuškodila.

Takže voláte po urychlení procesu nákupů v armádě.

Vezměte si, že když cokoli odnesu do vlády, tam to projde a nakonec se ukáže, že je to špatně, premiér samozřejmě ukáže na mě. Že já jsem za to odpovědný a mám okamžitě abdikovat a být vyšetřován. Takže rozdíl je takový nijaký. Jsem pro větší autonomii a větší míru transparen­tní odpovědnos­ti ministra. To by mohlo všechno urychlit, ale samozřejmě nemluvím o velkých zakázkách.

Jaké konkrétní projekty se stihnou dotáhnout v nejbližšíc­h letech?

Do konce roku přinesu na vládu zakázku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia