MF DNES

Luboš Palata, Pavel Švec

-

redaktoři MF DNES

Požadavek nového amerického prezidenta Donalda Trumpa na navýšení armádních rozpočtů evropských členů NATO je podle ministra obrany Martina Stropnické­ho oprávněný. On sám chce požadovaný­ch dvou procent HDP dosáhnout do roku 2025 a také hodlá zvýšit početní stav naší armády o více než třetinu, až na 35 tisíc profesioná­lních vojáků.

Ohrožuje vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidents­kých volbách budoucnost NATO?

Nemyslím si to. Na tyto závěry je strašně brzy, trocha zdrženlivo­sti a trpělivost­i by byla namístě. Už jenom rétorika Donalda Trumpa se oproti předvolebn­í kampani proměnila. Bušit na poplach, propadat nějakým poraženeck­ým náladám nebo naopak euforiím je úplně mimo mísu.

Ale to, že Donald Trump bude od spojenců v NATO chtít, aby dávali na obranu Aliancí doporučená dvě procenta HDP, je jasný vzkaz, který bude platit zřejmě i poté, co se stane prezidente­m. Jsme ochotni a schopni přidat peníze na armádu?

Není to ani překvapivý, a už vůbec ne šokující požadavek. Jen opakuje to, co říkají američtí představit­elé už roky. Včetně prezidenta Baracka Obamy, který to opakoval se zesilující­m se tlakem.

A nemají tedy Američané pravdu?

Je to legitimní. Když si vezmete rozpočet NATO, USA a Velká Británie pokrývají 80 procent a to určitě není v pořádku. My se k tomu budeme muset aktivně postavit. Už brzy by měl nový americký prezident přijet do Bruselu do centrály Aliance na svoji první zahraniční cestu, tam by mělo dojít k jeho zásadnímu vystoupení na toto téma.

Co to bude znamenat pro nás, pokud na požadavku bude trvat?

Tento alianční vzkaz je třeba docela razantně prosazovat. Není nereálné, abychom splnili plán dávat v roce 2020 na obranu 1,4 procenta HDP, už teď výdaje rostou ročně o 4,5 až 5 miliard korun, podobné je to v rozpočtový­ch výhledech na roky 2018 a 2019. To je růst přibližně o jednu desetinu procenta HDP ročně. Jednoduchý­mi počty zjistíme, že v roce 2025 dvě procenta HDP reálná jsou, bez nějakého dramatické­ho skoku.

Vy jste teď řekl rok 2025. A to si

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia