MF DNES

Do kin vstoupí klavírní hvězda i Moliere v Paříži

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES — Věra Drápelová

Příběh prince a princezny ze sousedních zemí, kteří mají na přání svých otců uzavřít sňatek, ale rozhodnou se vybrat si partnera sami, natočil v roce 1968 Bořivoj Zeman. Filmová pohádka patří mezi největší klasiky žánru, čemuž pomohly i tváře a hlasy Heleny Vondráčkov­é a Václava Neckáře.

Aktuální divadelní adaptace v režii Šimona Cabana, jejíž premiéru na dnešní večer chystá pražské divadlo Studio DVA, tak logicky musela vsadit na silné představit­ele.

„Je to jedna z mých nejoblíben­ějších pohádek, pan Neckář se mi v ní hrozně líbí, stejně jako celé obsazení,“potvrzuje kvalitu předlohy populární Jan Cina, který se objeví v úloze prince. „Nějakou inspiraci z toho mám, ale prostě já jsem Honza

Nevšední hudební dokument Concerto – Putování s Beethovene­m, v němž důležitou roli hraje pražské Rudolfinum, vstoupí v lednu do českých kin.

Protagonis­tou devadesáti­minutového snímku je norský pianista Leif Ove Andsnes, který v letech 2012 až 2014 uvedl na Pražském jaru s Mahler Chamber Orchestra komplet Beethoveno­vých klavírních koncertů. Jeho pražské kreace i zkoušky v Rudolfinu se staly základem dokumentu, který natočil britský režisér Phil Grabsky.

Andsnes, jenž byl osmkrát nominován na Grammy, je žákem českého Cina, on je pan Neckář – tak to je a z toho se snažím vyjít,“přibližuje. Aby hrál skutečně sám za sebe, zhlédnutí filmu si během zkoušení výslovně zakázal.

„Chtěl jsem si v sobě zachovat jen emigranta Jiřího Hlinky. Ve snímku vystupuje i jako vypravěč, který přibližuje Beethovenů­v život a výzvy plynoucí z jeho díla.

Snímek distribuuj­e společnost Cikánek Management jako součást alternativ­ních obsahů v nabídce kin. Dále představí například procházky světovými výstavami nebo Silvestrov­ské gala Berlínské filharmoni­e. Novinkou letošní sezony bude série přenosů z proslulého pařížského divadla Comédie-Française, dojde například na Molierova Misantropa nebo Rostandova Cyrana z Bergeracu. nějaký pocit, abych neopisoval. Teď zpětně, když to máme uchopené, se na film o Vánocích rád podívám,“přiznává.

Muzikálová verze pohádky je lehce rozšířena. „Je to hodně podobné, jen některé role jsou rozvedené, třeba role chůvy. Máme v ní skvělé herečky a byla by škoda, že by toho měly málo,“vysvětluje muzikálová princezna Berenika Kohoutová v narážce na alternaci Daniely

 ?? Foto: Václav Beran, Studio DVA ?? Miluju a maluju V divadelní Šíleně smutné princezně, kde hraje hlavní roli prince Jan Cina, zazní všechny filmové písně z dílny Ivo Fischera, jehož syn Jan s tvůrci na muzikálu spolupraco­val.
Foto: Václav Beran, Studio DVA Miluju a maluju V divadelní Šíleně smutné princezně, kde hraje hlavní roli prince Jan Cina, zazní všechny filmové písně z dílny Ivo Fischera, jehož syn Jan s tvůrci na muzikálu spolupraco­val.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia