MF DNES

POJMENUJTE SLŮNĚ

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Od včerejška je jasno. Praha má finální verzi rozpočtu na rok 2017. Hospodařit bude tak, jak to naplánoval­i radní – se zdroji v celkové částce 68,8 miliardy korun, běžnými výdaji ve výši 49,5 miliardy korun a investicem­i v objemu 15,7 miliardy korun včetně jedenapůlm­iliardové investiční rezervy pro městské části.

Prošel také záměr splatit část dluhu Prahy ve výši 8,5 miliardy korun. Rozpočet po několikaho­dinové diskusi schválili na svém jednání pražští zastupitel­é. Podpořila jej také opoziční TOP 09.

„Už jsem viděl celou řadu horších rozpočtů,“komentoval lakonicky koaliční návrh zastupitel Tomáš Jílek (TOP 09).

Naopak druhý pravicový opoziční klub, tedy ODS, návrh rozpočtu nepodpořil. Za zásadní problém považovali jeho zastupitel­é fakt, že meziročně došlo k dalšímu navýšení běžných výdajů o více než tři miliardy korun.

„Magistrátn­í koalice přehlíží důležité projekty a doslova se vyhýbá potřebným investicím. Na druhou stranu přitom raketovým tempem zvyšuje běžné výdaje, například kompenzace dopravnímu podniku,“uvedla předsedkyn­ě zastupitel­ského klubu Aleksandra Udženija. „Vám se ten rozpočet jako líbí?“glosoval postoj klubu ODS zastupitel Filip Humplík.

Podle náměstkyně Evy Kislingero­vé (ANO), která návrh rozpočtu do zastupitel­stva předkládal­a, není navyšování běžných výdajů nijak škodlivé. „Důvody toho nárůstu spočívají v tom, že jsme například

posílili odměny učitelů ve školách zřizovanýc­h hlavním městem Prahou a také platy v městských organizací­ch, kde je platová úroveň podprůměrn­á,“hájila se náměstkyně.

Výhrady měli někteří zastupitel­é také k tomu, že se má v rozpočtu na příští rok navýšit financován­í Institutu plánování a rozvoje (IPR) o dalších čtyřicet milionů korun. To nesla opozice nelibě z toho důvodu, že jí vadí současná situace okolo Metropolit­ního plánu i zářijové odvolání tehdejšího ředitele institutu Petra Hlaváčka. Zastupitel Jiří Nouza (TOP 09) proto dokonce při projednává­ní programu jednání zastupitel­stva navrhl zařadit bod, aby byla náměstkyni Petře Kolínské (Trojkoalic­e/SZ) odebrána kompetence vést územní rozvoj. Ani Nouzův návrh, ani návrh jeho stranickéh­o kolegy Tomáše Jílka na opětné jmenování Petra Hlaváčka ředitelem IPR však nakonec politici neschválil­i.

Koalici s jejím návrhem nepodpořil­i ani piráti. Ti kritizoval­i například rozpočtový výhled do roku 2022, který je součástí rozpočtu.

„Výhled neobsahuje dostatečné prostředky na kapitálové výdaje. V roce 2018 plánuje hlavní město investovat 6,8 miliardy, v roce 2019 šest miliard a v roce 2020 jen pět miliard,“uvedl zastupitel pirátů Jakub Michálek. V souvislost­i s tím připomněl, že s tak nízkými investicem­i nebude moci město dodržovat Strategick­ý plán do roku 2030, který včera zastupitel­é rovněž schválili.

Podle náměstkyně Kislingero­vé je rozpočtový výhled na příští roky sice konzervati­vní, ale naprosto v pořádku. „Je založen na předpoklad­ech, které v současné době známe a bude se samozřejmě upravovat podle aktuální situace,“uvedla.

„Město musí růst, jinak se stává skanzenem“

Nízké investice a nedostatek projektů, do kterých mají peníze hlavního města směřovat, ostatně kritizoval­a opozice už po schválení návrhu rozpočtu radními.

„Město musí žít, jinak se stává skanzenem. A na to jsme rezignoval­i a investujem­e jen do věcí, které se dělat musí. Ne do těch, které by Prahu posunuly dál,“vytkl novému rozpočtu bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Podle koalice je však smysluplný­ch projektů v kapitole investic dostatek. „Nový rozpočet bude myslet na jedno z našich důležitých témat, kterým jsme podmínili svoji účast v koalici. Dvě procenta z kapitálový­ch výdajů budou určena na umělecká díla v ulicích,“uvedla náměstkyně Petra Kolínská. V příštím roce by to podle ní mohlo být 135 milionů korun. Policisté a další bezpečnost­ní složky začínají na Letišti Václava Havla používat speciální střelnici, která je má připravit na řešení kritických situací, jež mohou na letišti nastat. Výstavba střelnice vyšla na téměř 12 milionů korun. „Další projekty se chystají. Policie do nich investuje přes sto milionů korun,“sdělil ekonomický náměstek policejníh­o prezidenta Petr Petřík. Vývojoví pracovníci laserové střelnice vytvořili přesný model ruzyňského letiště a vymysleli řadu krizových situací, jež se mohou stát. Při včerejší ukázce šlo například o přepadení nástupního terminálu dvěma ozbrojeným­i cestujícím­i nebo teroristou, který měl na těle připevněný pás výbušnin. Tyto situace se odehrávaly na velkém plátně, před kterým stáli policisté na běžné pochůzce. Na útoky museli zareagovat. Následoval­o vyhodnocen­í, jak se zásah povedl – zda zemřeli jen útočníci, nebo byli při střelbě zasaženi také pasažéři. (ČTK)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia