MF DNES

Metropole očima lidí bez domova

- Kateřina Havlická redaktorka MF DNES

Pražské vánoční trhy patří mezi nejvyhláše­nější v Evropě. Staroměsts­ké a Havelské náměstí na Starém Městě, Václavské náměstí a náměstí Republiky, Tylovo náměstí, náměstí Míru a Výstaviště Holešovice – to jsou místa, kde Praha slaví advent a Vánoce. Strom na Staroměsts­kém náměstí rozzáří už zítra světelná animace doprovázen­á hudbou. Opakovat se bude denně každou hodinu mezi 17.30 a 20.30 až do 6. ledna. Vlastní oslavy adventu pořádají také městské části. Většina plánuje rozsvěcení vánočního stromku a sérii adventních koncertů. (ps)

Pacientů je příliš, místa málo. Rehabilita­ční centra v Praze praskají ve švech a najít potřebnou péči je těžší, než je pro člověka po úrazu únosné. Na volný termín se čeká i týdny.

V sobotu se můžete zúčastnit komentovan­é prohlídky Kampy a okolí s člověkem bez domova. Vojtěch je bývalý pražský filharmoni­k. Kromě toho, že učil na konzervato­ři a hrál se souborem po celém světě, byl závislý na alkoholu, kvůli čemuž se dostal až na ulici. Přesto je to velice jemný člověk, umělec tělem i duší. Během prohlídky zahraje na housle, na které se učil už od útlého věku. Jeho prohlídka začíná na Újezdě, pokračuje přes Kampu, k Lennonově zdi, pod Karlovým mostem, přes Mánesův most, kolem Rudolfina, Pražské konzervato­ře a končí u Švandova divadla. Sraz u stánku Studentské akademie u Sovových mlýnů na Kampě. (ps)

Pětatřicet­iletý Ondřej K. je po úrazu, při kterém si rozsekl nervy v dlani. Skončil na nemocenské a jeho lékař mu předepsal akutní rehabilita­ce, nejlépe třikrát týdně. Když však Ondřej začal obcházet rehabilita­ční centra, všude dostal odpověď: „Přijďte za tři týdny, dřív nemáme místo. A třikrát týdně? Zapomeňte.“

Ondřejův příběh není v Praze ojedinělý. Podle oslovených pracovníků rehabilita­čních center je velmi obtížné sehnat potřebnou péči, především v nemocnicíc­h a v případě, že má terapii platit pojišťovna.

„Samozřejmě je to problém. Státní zařízení jsou přehlcená. Pokud nám navýší počty fyzioterap­eutů a lékařů, půjde to, ale jinak asi těžko. Počet pacientů roste,“popisuje zaměstnank­yně kliniky rehabilita­cí Fakultní nemocnice Motol, která si nepřála uvést své jméno. Objednací lhůty se pohybují v řádu několika týdnů, ale výjimkou není ani doba dva a půl měsíce.

„Když má pacient sérii třeba deseti terapií, tak ho nějak objednáte. Ale i když jste velké zařízení, ostatní pacienti si pak kvůli tomu musí počkat,“uvádí také pod podmínkou anonymity pracovnice dalšího pražského centra. Dodává, že nejhorší je situace na jaře a na podzim. Na konci roku je to i kvůli systému plateb za pojištěnce. Oslovení zdravotníc­i vysvětlili, že stejně jako v ostatních oborech lékařské péče platí, že když zařízení vyčerpá peníze na klienty konkrétní pojišťovny, dalšího už ošetřuje zadarmo. A to se nikomu nechce. Odmítnut může být také ten, kdo si pojištění platí u některé z menších pojišťoven, se kterou rehabilita­ční centrum nemá uzavřenou smlouvu.

Doba se změnila, cvičte doma

Centra se však brání tvrzení, že by člověk s akutními problémy předepsané terapie vůbec nesehnal.

„Z pohledu pacienta je to možná problém. Mnohé procedury však můžeme nabídnout ihned. Pokud se časově přizpůsobí, může u nás začít rehabilito­vat do dvou až tří týdnů,“míní vedoucí fyzioterap­eutka Rehabilita­cí Budějovick­á Veronika Listíková. Některá zařízení kvůli akutnímu pacientovi odsunou chronické zákazníky, jiná mu doporučí kliniku, která má ještě místo. Popřípadě mu nabídnou, že si rehabilita­ci může zaplatit sám a volný termín se zázračně objeví. Mnohá centra jsou totiž nastavena tak, že dají platícímu pacientovi přednost. Jedna terapie stojí obvykle kolem čtyř set korun, ale může to být i víc. Záleží na věhlasu rehabilita­čního zařízení, tvrdí jedna z nejmenovan­ých pracovnic rehabilita­cí. A když všechno selže, řešením jsou soukromé kliniky.

„Chodí za mnou i akutní pacienti, když jim státní rehabilita­ce nabídne termín až za dlouho. Od nich

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia