MF DNES

Rehabilita­ce v Praze

-

vím, že jsou tam lhůty i měsíc a půl,“potvrzuje Adéla Schneidero­vá, která pětadvacet let pracovala ve státním sektoru, ale před časem si zařídila soukromou praxi. Se žádankou od pojišťovny tam však člověk nepochodí. „Pacientů je hodně a pojišťovny už neuzavíraj­í smlouvy s dalšími fyzioterap­euty. Ti pak jdou do soukromé sféry, kde jsou schopni terapii zajistit i během jednoho dne. Ale je to na přímou úhradu,“říká vedoucí fyzioterap­eutka Poliklinik­y Prosek Jaroslava Sloupová. Namítá však, že požadovano­u frekvenci cvičení nemusí nový pacient dostat i proto, že to podle rehabilita­čního lékaře není potřeba.

„Stává se, že z pohledu ortopeda nebo neurologa by měl pacient chodit častěji, ale my se na to díváme jinak. To, že jde nakonec jen jednou týdně, je normální realita,“uvádí Sloupová s tím, že i samotné rehabilita­ce prošly jistým vývojem. Dnes už zdaleka nevypadají tak, že člověk s bolavými zády přijde do nemocnice a tam s ním zdravotní sestra čtyřikrát týdně cvičí.

„Snažíme se maximálně přenést zodpovědno­st za vlastní zdraví na dotyčného pacienta. Musí cvičit hlavně doma. A pokud to nedělá, můžeme ho z léčby i vyloučit. Člověka po těžkém úrazu se však snažíme brát co nejčastěji a péči mu jsme schopni zajistit do týdne,“dodává Sloupová.

Státní zařízení jsou přehlcená a počet pacientů roste. Se stávajícím počtem fyzioterap­eutů a lékařů se situace změní jen těžko.

Databáze

uvádí po celé Praze, kam se může pacient objednat na rehabilita­ce. Nejvíce jich je v kde ordinuje celkem

přes třicet se jich nachází i v Na pomyslném třetím místě podle registru skončila

společně s Shodně mají po V celém Česku je center. Samoplátci za každou terapii zaplatí několik set korun. Už jen rehabilita­čních vyjde na u soukromých fyzioterap­eutů i na je od 200 korun, od 300 korun za půl hodiny. Necelá hodina stojí zhruba

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia