MF DNES

Gerrard ukončil bohatou kariéru

- Sportovní reportér MF DNES

Kalendář ukazuje 19. března 2016. Gabriela Soukalová probíhá na čtvrtém místě cílem stíhacího závodu v sibiřském Chanty-Mansijsku. A dál už není pochyb.

Vyhrknou jí slzy dojetí. Sepne ruce, jako by se modlila, děkovala i žasla zároveň. Plácne si s rozzářeným šéfem svazu Hamzou. Jak smyslů zbavená skočí do náruče trenéra Vítka. Zaplétá se do vlastních slov. „Jsem jako by mě někdo praštil do hlavy,“říká a rozpřáhne ruce: „Má radost je nevyčíslit­elná. Mazec. Mám velký glóbus. Není nic víc. Prostě je to tam!“

Od oněch chvil mnoha prolínajíc­ích se emocí uplynulo už 251 dnů.

Opět stojí na startu zimy. Body byly smazány, všechny biatlonist­ky jsou znovu na nule. Cosi je však jiné. Jistě, její jméno. Už ne Soukalová, nýbrž Koukalová. A jiný je též pocit. Obhájkyně velkého glóbu. Tak o ní píší, tak o ní hovoří.

I kdyby chtěla svoji křišťálovo­u trofej dočasně zcela vypudit z hlavy, nejde to.

Budiž, obhájkyní titulu skutečně je. Jenže aby hned myslela na obhajobu? „Ne, tak vysoké cíle si rozhodně nedávám. To jsou hrozné závazky,“pronáší.

Nejvíc věří Dahlmeiero­vé

Sázkové kanceláře ji většinou vidí až coby třetí či čtvrtou favoritku bitvy o velký glóbus. Nad ni vyvyšují německé mládě Dahlmeiero­vou, francouzsk­ou matku Dorinovou-Habertovou Bývalý kapitán anglické fotbalové reprezenta­ce Steven Gerrard ukončil v 36 letech kariéru poté, co mu skončila smlouva s Los Angeles Galaxy. Předtím strávil 17 let v Liverpoolu, s nímž vyhrál Ligu mistrů a Pohár UEFA. „Pořád cítím, že fotbalu můžu dost nabídnout, ať už v jakékoliv roli,“prohlásil. (ČTK) a občas i finskou veteránku Mäkäräinen­ovou.

„Našel bych nejmíň ještě dvě jména: Italku Wiererovou a Norku Eckhoffovo­u,“přidá šéftrenér Ondřej Rybář další aspirantky na křišťálovo­u kouli. Po porodu navíc chystá comeback šampionka z roku 2015 Darja Domračevov­á. Ale až v lednu, s příliš velkým mankem osmi pohárových závodů. Rovněž zahraniční odborné weby, ať už z Německa, Francie nebo Skandinávi­e, považují Koukalovou za jednu z kandidátek celkového prvenství, nikoliv však za tu největší. Tou má být 23letá Laura Dahlmeiero­vá. Zatímco v minulé sezoně nemoci opakovaně vyháněly Němku z tratí, letos sděluje: „Celou přípravu jsem absolvoval­a bez potíží. Cílem pro sezonu je zůstat zdravá a absolvovat tolik závodů, jak jen bude možné.“Francouzsk­á média pro změnu už nyní pasují 30letou Marii Dorinovou-Habertovou do role biatlonist­ky, jež může pozdvihnou­t velký glóbus coby čtvrtá Francouzka v historii. Pravda, ne tak dávno si postěžoval­a: „Po náročné přípravě jsem velmi unavená.“Také proto ji trenéři stáhli z testovacíc­h závodů v Sjusjoenu, aby byla odpočatá pro ostrý start v Östersundu. Kaisa Mäkäräinen­ová se mezi sezonami ověnčila titulem mistryně světa v letním biatlonu a v 33 letech tvrdí: „Stabilizov­ala jsem střelbu.“Ta byla vždy alfou i omegou úspěchů rychlé Finky. Smečka lovkyň je připravena. Přesto, pro psychiku Koukalové je jen dobře, že není považována za favoritku číslo 1. „Vědomí, že obhajuje velký glóbus, může na Gábinu vytvořit psychický tlak. Obhajovat je vždy složitější než dobývat,“

 ?? Foto: Petr Slavík, Český biatlon ?? S velkým glóbem Před novou sezonou má Koukalová podle Tipsportu kurz 5 : 1.
Foto: Petr Slavík, Český biatlon S velkým glóbem Před novou sezonou má Koukalová podle Tipsportu kurz 5 : 1.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia