MF DNES

Robejšek lanařil v ODS i TOP 09

Politolog Petr Robejšek založil stranu Realisté. „Okamura s lidskou tváří,“říká o ní Kalousek

- — Ondřej Leinert, Lukáš Valášek

Před měsícem převzal politolog Petr Robejšek vyznamenán­í od prezidenta Miloše Zemana. A včera oznámil vznik nové politické strany Realisté.

Přestože ještě nemá ani program, věří si, že za rok ve volbách osloví až 20 procent voličů. „Našimi hodnotami jsou rodina, bezpečnost, spravedlno­st, odpovědnos­t, národní bohatství. Nebojíme se říkat, že máme národní zájmy, které hájíme před čímkoli,“přiblížil Robejšek směřování strany.

Při představov­ání čtrnáctičl­enného zakládajíc­ího týmu strany, která si má vedení zvolit na sněmu v polovině prosince, se vedle sedmašedes­átiletého Robejška objevili ekonom Pavel Kohout nebo mluvčí ministerst­va vnitra z éry Ivana Langera Jana Malíková. V týmu je i šéf společnost­i Warex Antonín Fryč. O něm bylo slyšet naposledy v souvislost­i s možnou prezidents­kou kandidatur­ou Jana Švejnara nebo před lety, když právě firma Warex stavěla kontroverz­ní kontejnero­vé bydlení pro vsetínské Romy, které stěhoval tehdejší starosta Jiří Čunek. Další ze zakladatel­ů, Filip Kadeřábek, který podniká v IT, je bývalým brněnským zastupitel­em za TOP 09. Ředitelka domova poskytujíc­ího sociální služby pro seniory Daniela Lusková zase byla ještě letos členkou ODS.

„Rozdrobová­ní politické scény pomáhá jen současnému vládnímu establishm­entu a hlavně Andreji Babišovi,“ nebyl ze vzniku nové strany nadšen šéf ODS Petr Fiala. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který nedávno vyzval k integraci pravice, pak v Realistech nevidí příliš pravděpodo­bného spojence.

„Četl jsem takový bonmot, snad se pan Robejšek neurazí, že to vypadá na takového Okamuru s lidskou tváří. Svoje posluchače ale, podobně jako německá AfD nebo Národní fronta Marine Le Penové, jistě mít bude,“očekává Kalousek.

Realisté teď chtějí připravit program a zajistit si prostředky na kampaň. Podle časopisu Forbes už nějaký čas vyjadřuje Robejškovi sympatie osmý nejbohatší Čech a majitel skupiny Penta Marek Dospiva. Částkou kolem 850 tisíc korun podpořil Institut 2080, který předcházel vzniku strany. A uvažuje také o podpoře Realistů. Sám však prý do politiky jít nehodlá.

 ??  ?? Zakladatel Petr Robejšek tvrdí, že Realisté budou hájit národní zájmy.
Zakladatel Petr Robejšek tvrdí, že Realisté budou hájit národní zájmy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia