MF DNES

Projekt za půl miliardy má pokutu. Zastaví se?

- — Jakub Pokorný

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová jde dnes na bilanční schůzku s premiérem. Těsně před ní však její ministerst­vo obdrželo jedno nepříznivé rozhodnutí.

Antimonopo­lní úřad musel tento týden dát jejímu úřadu sankci za to, že jednu zakázku zadal špatně.

Šlo o nenápadnou zakázku na služby počítačový­ch programáto­rů za 50 milionů korun, nazvanou Analýza aktualizac­e technickýc­h specifikac­í NEN. Tu dostala úplně neznámá firma Dezadata group z Valašska.

Takzvaný NEN je však jeden z největších projektů ministerst­va, který už stál půl miliardy korun. Jde o internetov­ou stránku, přes kterou by měly jít všechny státní zakázky.

Dostala ho na starosti firma Tesco SW Josefa Tesaříka známá z kauzy „brutálního úniku informací“. Inspekce GIBS prověřoval­a, zda nedostala varování před razií z okolí policejníh­o prezidenta. Ministerst­vo pak čelilo kritice, že mnoho zakázek dostává Josef Tesařík na úkor konkurence. Tak se na scéně objevila firmička Dezadata, která je vlastnicky propojená opět s Tesaříkem. „Podmínky veřejné soutěže byly nastaveny netranspar­entně a diskrimino­valy ostatní uchazeče,“napsal místopředs­eda antimonopo­lního úřadu Josef Chýle do rozhodnutí.

Co je důležitějš­í, úřad kromě pokuty zakázal ministerst­vu služby od firmy Dezadata odebírat, což realizaci projektu za víc než 500 milionů ohrožuje.

„Na podání rozkladu je lhůta patnáct dní. Seznámíme se s dokumentem a zaujmeme stanovisko,“uvedla mluvčí ministerst­va pro místní rozvoj Veronika Vároši. Ta zároveň ujišťuje, že rozhodnutí není pravomocné, NEN stále funguje a ministerst­vo podnikne právní kroky, aby pokračoval.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia