MF DNES

Babiš chce změnit EET s opozicí

- — Josef Kopecký

Kvůli EET (elektronic­ké evidenci tržeb) panuje další roztržka, tentokrát mezi ANO a sociálními demokraty. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) požaduje od ministra financí Andreje Babiše ujištění, že systém registračn­ích pokladen je skutečně funkční. A to poté, co Babiš navrhl ze systému vyjmout e-shopy a také fyzické osoby, které nebudou mít daň stanovenou paušálem a výše jejich příjmů bude menší než 250 tisíc ročně.

„Žádný chaos není,“odmítl včera Babiš názor, že jeho návrhy znejišťují všechny, které nová povinnost čeká. Předloží je i přes výhrady premiéra. „Pan premiér dobře ví, že projekt funguje,“řekl ministr k tomu, že od něj Sobotka teď požaduje, aby vládu příští týden informoval, zda je projekt, od něhož se slibuje lepší výběr daní, skutečně připraven. A poslal to Babišovi oficiálně i jako dopis, kde se ptá, zda je systém funkční.

„Nad tím se můžu pouze zasmát, když to od 1. listopadu funguje a je tam přes 15 tisíc uživatelů. Nerozumím tomu, takovým dopisům,“uvedl Babiš.

Od listopadu už totiž elektronic­ká evidence tržeb běží ve zkušebním provozu a dosud se k EET přihlásilo 16 412 uživatelů, kteří vydali už 5 milionů a 623 tisíc účtenek. Od prosince se projekt bude povinně týkat restaurací a hotelů.

Podpora opozice?

Babiš ve středu oznámil, že se pokusí zákon o elektronic­ké evidenci tržeb změnit prakticky na poslední chvíli, aby ulevil drobným podnikatel­ům. Zatímco koaliční lidovci to označili za krok správným směrem, premiéra Bohuslava Sobotku tím Babiš pořádně rozčílil.

Paradoxně by Babiš mohl najít teoreticko­u oporu u opozičních ODS a TOP 09, které sice u Ústavního soudu prosazují, aby byla evidence tržeb úplně zrušena, vzhledem ke svým voličům by však změny „osekávajíc­í“EET mohly podpořit.

Z reakcí opozičních lídrů ovšem vyplývá, že případné snahy o získání podpory by zřejmě neuspěly. „Jediné správné řešení je celý systém zrušit a podnikatel­ům vynaložené náklady kompenzova­t,“reagoval už předseda ODS Petr Fiala. Podobně to vidí TOP 09.

Kvůli vyjmutí drobných podnikatel­ů ze systému evidence tržeb je spor uvnitř koalice

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia