MF DNES

Starostové válčí s agenturou SANEP

-

V domácí politice se schyluje k žalobě, která tady dosud nebyla. Starostové a nezávislí se chtějí u soudu bránit kvůli průzkumům agentury SANEP. „Je to agentura pro manipulaci s veřejným míněním, která vytrvale preferuje určité strany,“tvrdí šéf hnutí Petr Gazdík. „Jsem schopen pochopit různé omyly, ale rozdíly patnáct procent a víc?“vadí Gazdíkovi.

Agentuře už v září hnutí zaslalo předžalobn­í výzvu. A protože SANEP na ni dosud prý nereagoval – agentura tvrdí opak – připravuje místopředs­eda hnutí Stanislav Polčák žalobu. „Můžeme buď požadovat, ať se zdrží činnosti a nezasahují do našich práv, nebo můžeme vyčíslit, jak naše práva poškodili, a požadovat omluvu,“přibližuje Polčák.

„Výsledky šetření naší agentury patří dlouhodobě mezi nejpřesněj­ší,“brání se ředitel agentury Oldřich Zajíc. A tvrdí, že předžalobn­í výzvy se dočkají i Starostové: kvůli ochraně dobrého jména.

Agentura přitom dlouhodobě čelí kritice odborníků hlavně kvůli tomu, že respondent­y získává na internetu. Stává se tak i to, že některá strana zkouší verbovat své příznivce, aby se průzkumů zúčastnili. SANEP však jakoukoliv kritiku svých postupů vždy odmítal. (ole)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia