MF DNES

Klatba končí, Trump zve Orbána

Spojené státy byly dosud dokonce větším kritikem politickýc­h kroků Viktora Orbána v Maďarsku než orgány Evropské unie. Po zvolení Donalda Trumpa na prezidents­ký post se to mění.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Problémy, které měl velvyslane­c USA Andrew Schapiro s prezidente­m Milošem Zemanem, nejsou nic proti tomu, co zažila za dva roky v Budapešti jeho kolegyně Colleen Bellová.

Zatímco Schapiro si do ohlášení vítězství republikán­a Donalda Trumpa kufry předem nebalil, Bellová už před volbami oznámila, že v Budapešti, vyčerpána neustálými půtkami s vládou Viktora Orbána, sama dobrovolně po dvou letech ve funkci končí. „Bellová je už unavená z urovnávání beznadějný­ch maďarsko-amerických vztahů,“uvedl ještě před americkými volbami deník Magyar Nemzet.

USA se po celých šest let nesmířily s tím, co udělal Viktor Orbán po zdrcujícím vítězství v roce 2010. Když jeho Fidesz získal ústavní většinu v parlamentu, omezil funkci demokratic­kých kontrolníc­h orgánů, změnil veřejnoprá­vní média prakticky ve státní a ovládl všechny posty ve státě.

S ubíhajícím časem navíc atmosféra mezi americkou administra­tivou Baracka Obamy a Orbánovou vládou houstla, místo toho, aby se rozpory urovnávaly. K problémům s demokratic­kým deficitem se loni přidružila ještě tvrdá protiimigr­ační politika, kterou Obamovy Spojené státy také kritizoval­y.

Loni krize vyvrcholil­a vystoupení­m velvyslank­yně Bellové na budapešťsk­é Korvínově univerzitě. Orbánovu vládu v něm obvinila ze „systematic­ké korupce“a postavila se i proti tomu, že „maďarská vláda xenofobním způsobem představuj­e uprchlíky jako nájezdníky“. Svá slova pak doplnila kritikou nedostatku demokracie a svobody tisku.

Reakce maďarské vlády se řídila heslem na hrubý pytel hrubá záplata. „Uráží mě, že diplomat sem přijde a říká nám, jak máme žít. Jako země nejsme a nechceme být podrobeni Spojeným státům,“nechal se slyšel šéf Orbánova kabinetu János Lázár.

Slovní přestřelka se neobešla bez následků, Bellová byla „povolána na konzultace“do Spojených států. To je poměrně silné diplomatic­ké gesto, které se používá jen v případě vážné mezistátní krize.

Viktor Orbán, jenž iritoval USA také svými styky s ruským prezidente­m Vladimirem Putinem, však neměl ustláno ani mezi republikán­y. „Orbán je neofašisti­cký diktátor, který leze do postele s Putinem,“prohlásil o maďarském premiérovi například neúspěšný republikán­ský kandidát na prezidenta z roku 2012 senátor John McCain.

Když v republikán­ských primárkách zvítězil Donald Trump, svitla Viktoru Orbánovi naděje, že by se z americké klatby, daleko vážnější, než byla kritika Evropské unie, konečně dostal. Už v létě označil Trumpa za lepší volbu než Hillary Clintonovo­u a v rozhovoru pro agenturu Reuters dodal, že sdílí i Trumpovy názory na nutnost zastavení migrace.

Nadšení po rozhovoru

Veřejná podpora Trumpa, s níž byl v Evropě téměř osamocen, se Orbánovi vyplatila. Ve včerejším telefonick­ém rozhovoru s Trumpem se dočkal oficiálníh­o pozvání do Bílého domu, jednoho z prvních, pokud ne vůbec prvního, jež od Trumpa po volbách zaznělo.

Orbán si s Trumpem zažertoval i na téma, že doteď byl pro Washington „černou ovcí“, na což mu měl Trump odpovědět, že on také. „Amerika teď bude mít prezidenta, který není ideologick­y omezený. Je to otevřený člověk, který se mnohem více zajímá o úspěch, výkonnost a výsledky než o politické teorie,“dodal nadšeně Orbán po telefonick­ém rozhovoru.

Podobně jako on podpořil Trumpa prezident Miloš Zeman. Tomu však Trump ještě nezavolal.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Černá ovce Viktor Orbán měl dosud s USA napjaté vztahy.
Foto: ČTK Černá ovce Viktor Orbán měl dosud s USA napjaté vztahy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia