MF DNES

Comeback veterána: Sobotka má funkci

- Jakub Pokorný reportér MF DNES — Jakub Pokorný

Dříve byl klíčem ke kanceláři hejtmana slib, který měl něco společného se zdravotnic­tvím. David Rath třeba uspěl s vracením zdravotnic­kých poplatků. Letos většina programů nových hejtmanů stojí na dopravě. Chtějí stavět silnice a vymýšlet, jak zjednoduši­t a zlevnit cestování vlakem a autobusem. Vyplývá to z krajských programů, které MF DNES detailně prostudova­la.

Pokud vyrazíte do středních Čech a Prahy, možná budete moci v těchto dvou krajích používat za tři roky jednotnou jízdenku. Na cestu z Prahy až na konec Středočesk­ého kraje, dejme tomu do Kláštera Hradiště nad Jizerou, by stačil jeden lístek, i kdyby pasažér střídal vlaky a autobusy.

Jednotnou jízdenku bude mimo

Podobně i plzeňský sociálněde­mokratický hejtman Josef Bernard má v programu zlevnění místní Plzeňské karty na MHD pro vybrané skupiny obyvatel. Před volbami dokonce ČSSD slibovala cestování veřejnou dopravou pro seniory nad 65 let a děti zdarma. Úplně bez peněz se ale asi nesvezou už kvůli tomu, že sociální demokraté vstoupili do koalice s pravicí. A nejen v Plzni.

Naději tak nemá ani obdobný slib v Královéhra­deckém kraji, kde se stal hejtmanem velký propagátor jízdy zdarma Jiří Štěpán. „Jsme součástí široké koalice a musíme skloubit naše společné priority,“odpověděl Štěpán. „ODS by s tím určitě nesouhlasi­la,“vzkázal náměstek hradeckého hejtmana za ODS Martin Červíček.

Zaplatíme vám dálniční známku

S hodně originální­m slibem přišla před volbami nově zvolená karlovarsk­á • nové výběrové řízení na autobusové dopravce • konec plýtvání v nemocnicíc­h hejtmanka za ANO Jana Vildumetzo­vá. Evidentně je dost rozladěná z toho, že z dálnice D6 jsou zatím postavené v jejím kraji jen izolované úseky. Chtěla tak místním obyvatelům do její úplné dostavby aspoň proplácet polovinu dálniční známky. Po volbách ambiciózní slib „obrousila“celkem široká koalice. Hejtmanka má podle informací MF DNES za úkol vyjednat se stranickým kolegou ministrem dopravy Danem Ťokem, aby sám karlovarsk­é kusy D6 vyjmul ze sítě placených dálnic. O druhé možnosti informoval deník Právo a spočívá v tom, že by kraj kompenzova­l dálniční známku jen lidem nad 55 let.

Daně do silnic

Zlínský kraj

Kraje mají pravomoc navrhovat zákony, stejně jako třeba vláda. Využijí toho minimálně dva z nich.

Liberecký kraj připraví novelu zákona o spotřební dani. Chce, aby část daně z nafty a benzinu šla povinně na rekonstruk­ci děravých krajských silnic (daň je příjmem Státního fondu dopravní infrastruk­tury). „Dokud na ty peníze nebude nárok, tak se situace na silnicích nezmění,“míní liberecký hejtman Martin Půta. Ústecký kraj navrhne zákon o přímé volbě starostů a hejtmanů, což je asi důsledek toho, že je v koalici i SPD Tomia Okamury.

V programech jsou i investice za účasti krajů. Liberecký kraj se chce podílet na opravě Ještědu a protlačit ho do UNESCO. Jihočeský kraj modernizuj­e budějovick­é letiště, tak aby mohlo přijímat mezinárodn­í veřejné lety. Naopak nová koalice v Brně asi „pohřbí“oblíbený projekt Michala Haška na lázně Pasohlávky stavěné s pomocí Číňanů. S přispěním regionální­ch zpravodajů KDU-ČSL

N• stavba krajské vědecké knihovny • stavba lanovek v Beskydech a Jeseníkách eúspěšný prezidents­ký kandidát a místopředs­eda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) už před volbami vypadal, že se navždy loučí s aktivní politikou. Do Senátu už ani nekandidov­al.

Na krajskou kandidátku se nechal napsat na desáté, nevoliteln­é místo. Jenže voliči v Liberci ho ještě do penze nepustili a vykroužkov­ali ho do zastupitel­stva, kde jsou teď za ODS jen čtyři lidé. Nakonec ODS vstoupila do koalice a Sobotka se stal i náměstkem hejtmana pro zdravotnic­tví, protože pracoval třicet let jako lékař.

Protestova­la jen liberecká Změna s tím, že Sobotka „symbolizuj­e klientelis­tické propojení této strany s některými podnikatel­i v Liberci, zejména ve stavebnict­ví“(za éry ODS vyrostla v Liberci hlavně stavební firma Syner). Ten si to pochopitel­ně nenechal líbit. „Dělají (Změna) politiku s nenávistí a dopředu známkují některé lidi, tak jsem to dal právníkům. Považuji to za osobní urážku,“řekl včera Sobotka.

„Chytrý“náměstek

Moravskosl­ezský kraj

Pozoruhodn­í lidé jsou i v jiných krajích. Například Moravskosl­ezský kraj zavedl novou funkci „náměstka pro chytrý region“, kterým se stal Jakub Unucka z ODS. „Za pár let firmy nebudou schopné zaplatit manuálně pracujícíh­o ANO

Levné jízdenky i nové dálnice chtějí noví krajští šéfové. MF DNES prostudova­la Od řady slibů politici už ustupují.

člověka, na to musíme kraj připravit,“vysvětlova­l Unucka hned po volbách.

Regionální redakce MF DNES už v titulku jeho nový post označila za „cenu za vznik nové moravskosl­ezské koalice“. Za čtyři roky přijde náměstek krajský rozpočet na 6,2 milionu korun.

Samostatno­u kapitolou jsou lidé ve vedení krajů, kteří se nějak odtrhli od svých mateřských stran. Ve středních Čechách vznikla koalice díky skupince z TOP 09, která se spojila s ANO proti vůli Miroslava Kalouska. Jeden z nich, Daniel Marek, se stal i náměstkem hejtmanky.

Předseda ANO Andrej Babiš si zase v komentáři ve včerejší MF DNES postěžoval, že v některých krajích ostatní strany obešly jeho hnutí coby vítěze voleb. Výslovně zmínil Královéhra­decký kraj, kde je ale ve vedení náměstkyně hejtmana Martina Berdychová z hnutí Východočeš­i. Ta ale zároveň sedí ve Sněmovně jako poslankyně za ANO. „S Andrejem Babišem jsme si to vydiskutov­ali a nic mi nevyčítá. V kraji se řeší jiný typ problémů než ve Sněmovně. Zároveň musím říci, že královéhra­decké ANO s námi před volbami příliš nekomuniko­valo,“vysvětlila včera tuto svou „dvojjedino­st“Berdychová. s přispěním Darka Štalmacha

 ?? Foto: MAFRA ?? Kroužky Přemysl Sobotka se patrně viděl v politickém důchodu. V krajských volbách však uspěl, voliči ho takzvaně vykroužkov­ali.
Foto: MAFRA Kroužky Přemysl Sobotka se patrně viděl v politickém důchodu. V krajských volbách však uspěl, voliči ho takzvaně vykroužkov­ali.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia