MF DNES

Smír s Rakouskem stvrdí společná kniha o dějinách

- — Jana Šafaříková

(od zvláštní zpravodajk­y

MF DNES) Rakousko bylo dosud poslední sousední zemí, s níž Česko nemělo žádné diskusní fórum. Tedy platformu, kde by se setkávali politologo­vé, historici a další akademici, kteří se zabývají problémy, jimž dnes oba státy čelí. To se však tento týden změnilo. Podle diplomatů se tím otevřela nová kapitola česko-rakouských vztahů.

„Našli jsme konečně cestu, jak spolu zase mluvit,“řekl rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz. Při zahajování prvního zasedání česko-rakouského diskusního fóra ve Vídni nešetřil optimismem. Obě země podle něj po dlouhých letech konečně dospěly do fáze, kdy už staré spory nebrání vzájemné spolupráci.

Česko-rakouské vztahy byly totiž ještě před několika lety charakteri­stické tím, že se omezovaly na dohady kvůli jaderné energetice, hlavně elektrárně Temelín, a kvůli temným kapitolám společné minulosti.

„Naše bilateráln­í vztahy byly plné nedorozumě­ní a jsem velmi hrdý, že se nám tento stav konečně podařilo překonat,“doplňoval Kurze jeho český protějšek Lubomír Zaorálek. Obě země podle něj v současnost­i navíc pojí i společné zájmy v Evropské unii, jako například postoj k imigrační politice.

„Česko-rakouské vztahy jsou teď tak dobré, jak je dosud nepamatuji,“říká bohemista a profesor Vídeňské univerzity Stefan Michael Newerkla. Je jedním z dvaceti účastníků fóra a zároveň spoluautor­em právě připravova­né knihy, která má z pohledu českých a rakouských historiků přiblížit výklady dějin obou zemí. Ve zkrácené verzi bude také sloužit jako učebnice. Dokončena by měla být koncem příštího roku a do tisku půjde v roce 2018.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia