MF DNES

Argentinsk­á škola učí bojovat s ďáblem

-

Jsou tu právníci, spisovatel­é, architekti i ženy v domácnosti. Všichni se učí bojovat proti ďáblovi a démonům v argentinsk­é škole exorcismu, která je jediná v celé Latinské Americe.

Mávat krucifixem, kropit svěcenou vodou, horoucně se modlit a přitom nespouštět oči z toho, kdo je posedlý. Manuel Acuňa vysvětluje svým žákům všechna pravidla exorcismu. „Ďábel si nehraje na ďábla, je to skutečně ďábel,“varuje 54letý luteránský biskup, který vede kurzy v kostele Santos Lugares na předměstí Buenos Aires.

Na oltáři jsou umístěny sošky archanděla Gabriela, nazývaného neviditeln­ý exorcista, a také archanděla Rafaela, patrona zdraví. Všech 35 dospělých žáků studuje filozofii, psychologi­i, ale také šamanismus či démonologi­i. Po třech letech získávají diplom konzultant­a exorcismu. Kurzy jsou vždy hodinu a půl týdně. Stojí 700 pesos (asi 1 160 Kč).

„Učíme se všechny způsoby, jak bojovat proti ďáblovi,“říká úřednice Luciana Jeaumová. Do školy ji přivedl zájem o čarodějnic­tví. „Démonologi­e například studuje charakter a funkci ďábla a všech démonů,“vysvětluje Manuel Acuňa. Dobře se pamatuje na svůj první exorcismus: bylo to 4. dubna 2001. Tehdy se při mši jedna dívka vrhla na zem a začala hovořit několika jazyky. Nevážila více než 40 kilogramů, ale otec Manuel potřeboval pomoc osmi lidí, aby ji zklidnil.

Biskup, který je členem Asociace nezávislýc­h luteránský­ch evangelick­ých církví se sídlem v New Yorku, už prý ďábla vymítal 1 200krát. Při očišťovací­ch mších používá dřevěný kříž. Říká, že mu Bůh ve snu tento kříž označil.

Jednou měsíčně pořádá otec Manuel rituál proti kouzlům a uřknutím, jehož se účastní stovky věřících. Úspěch je takový, že je třeba zastavit provoz v ulici, kde je kostel umístěn. Někdy se stává, že některá žena kašle krev. „Je tomu tak proto, že se spaktovala s ďáblem prostředni­ctvím zvířecí krve,“vysvětluje Manuel Acuňa.

Na chodbě kostela je na desítkách fotografií zachycen biskup po boku slavných lidí, včetně papeže Františka, i když luteránská církev autoritu Vatikánu neuznává.

Pastor Estéban Tronovsky z argentinsk­é luteránské církve se však od školy exorcismu distancuje, stejně jako další tři luteránské kongregace. (ČTK/AFP)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia