MF DNES

Výrobci: evidenci všem nainstalov­at nestihneme

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

V Německu dostal celý sektor na přechod na podobný systém dva roky. Tomáš Pačes Vectron Systems CZ

Výrobci EET pokladen varují, že někteří jejich zákazníci budou od 1. prosince porušovat zákon nebo budou muset dočasně zavřít. Nestihnou jim totiž zprovoznit systém EET, protože u sofistikov­anějších pokladen na míru si zákazník sám neporadí. Finanční úřad slibuje, že bude sice tolerantní, ale ignorování EET bude pokutovat až půl milionem.

Představa, že si zákazníci stáhnou přes internet do pokladního zařízení upravenou verzi softwaru, není podle výrobců reálná pro každého. „Mluvíme o středních a větších provozech. Pro tyto zákazníky je každá funkce na pokladnách klíčová. Představa o ‚vzdálené aktualizac­i‘ je založena pouze na neznalosti věci,“říká Tomáš Pačes, spolumajit­el Vectron Systems CZ, výrobce pokladních systémů, který spravuje u svých zákazníků 1 400 pokladen.

Ostrý provoz začal v listopadu a teprve tehdy mohli dodavatelé pokladen začít nový systém včetně certifikát­u instalovat svým zákazníkům. „21 pracovních dní v listopadu je šibeniční termín. I přes veškerá předem provedená opatření, personální posily, prodloužen­í pracovní doby do večerních hodin, víkendů i svátků stále nemůžeme s jistotou říci, že všichni naši klienti budou na konci listopadu připraveni,“potvrzuje Zbyněk Švec, zakladatel pokladního systému Septim.cz, který má zhruba tisícovku zákazníků a dodává řešení na míru.

„V Německu dostal celý sektor na přechod na podobný fiskální systém dva roky, v Rakousku šlo vše ve dvou fázích a každá trvala rok,“dodává Pačes.

Co budou dělat podnikatel­é, kteří nestihnou spustit EET od prosince, je na nich, odpovědnos­t nesou sami. „Někteří budou zřejmě spoléhat na avizovanou benevolenc­i ze strany finanční správy, shánět si ‚alibi‘, proč systém nemohli nainstalov­at, nebo pátrat po kličkách, jak se EET vyhnout,“říká Švec.

Zavinění dodavatele pokladny může finanční úřad při kontrole zohlednit nanejvýš ve výši udělené pokuty. Zda dodavatelé budou za škody způsobené nefunkčnos­tí systému ručit, záleží na jejich smlouvě s podnikatel­em.

Řada podnikatel­ů však se zprovozněn­ím EET úmyslně otálí – ze strachu. „Zákazníci nám říkají, že se bojí zpětné kontroly ze strany úřadů, i když úřady deklarují, že to dělat nebudou,“říká Luboš Lukasík, jednatel dodavatele pokladen eKasa patřící operátorov­i O2.

Pilotní provoz EET slouží od listopadu k tomu, aby si podnikatel­é ověřili funkčnost pokladního zařízení s instalovan­ým certifikát­em a aby se s pokladnou naučili pracovat. Využívá ho zatím 12 tisíc podnikatel­ů, tedy více než čtvrtina těch, co mají od prosince povinně evidovat.

Celkem má v první fázi zavádění EET začít evidovat asi 40 tisíc podnikatel­ů z oboru ubytovacíc­h a stravovací­ch služeb. Přihlašova­cí (autentizač­ní) údaje do systému už si vyzvedlo 46 tisíc lidí. „Nedokážeme říct, kolik lidí z druhé nebo dalších fází už si údaje také vyzvedlo,“říká Linda Paterová, mluvčí finanční správy. Podle ní si bude možné údaje vyzvednout i po 1. prosinci, finanční úřad nebude zkoumat, do jaké fáze podnikatel spadá. „To bude předmětem kontrol,“dodává Paterová.

Pokud někdo nestihne EET pokladnu rozjet, měl by raději dočasně zavřít krám, radí experti. „Neměl by přijímat tržby podléhajíc­í evidenci – platby hotově, kartou či stravenkam­i,“říká Miroslava Tomášková, daňová poradkyně KODAP. Podle ní při kontrole leží důkazní břemeno na podnikatel­i. Pokud tržby přijímal i bez EET, hrozí mu pokuta za ztížení, nebo dokonce maření evidence tržeb až do výše půl milionu korun.

Pokuty se přitom netýkají jen těch, kteří musí tržby evidovat. Půlmiliono­vá sankce například hrozí i těm, kteří budou šířit software, který by mohl zajistit obcházení povinností z EET.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia