MF DNES

Rathův populismus skončil

-

Nové vedení Středočesk­ého kraje skoncovalo s praxí zavedenou bývalým hejtmanem Davidem Rathem, kdy krajský úřad proplácel z peněz daňových poplatníků regulační poplatky u lékaře a žákovské jízdné. Takové způsoby byly a jsou obecně nepřijatel­né.

Navíc z původních regulačníc­h poplatků ve zdravotnic­tví zůstalo jen placení za návštěvu pohotovost­i, které stojí devadesát korun. I když považuji za velmi špatné, že bylo zrušeno zpoplatněn­í pobytu v nemocnici, protože lidé, kteří se léčí doma, si platí jídlo a bydlení ze svého, jsem rád, že alespoň tato platba zůstala. Je známou skutečnost­í, že lidé lékařskou pohotovost často zneužívali, chodili tam i v případech, které nebyly akutní a nevyžadova­ly okamžitou pomoc. Takže předchozí krajští radní z ČSSD a KSČM vlastně nabádali občany k nemorálním­u jednání a zneužívání zdravotnic­tví.

Stejně je to i s placením žákovského jízdného na dojíždění do škol. Obecně jsem proti systému jakýchkoli­v plošných dávek. Ano, adresně pomáhejme těm, kteří se bez vlastní viny dostanou do potíží, ale zbytečně neutrácejm­e veřejné prostředky. Myslím si, že ušetřené peníze by bylo vhodné investovat například do lékařů a zdravotníc­h sester, aby neodcházel­i jinam. Rovněž středočesk­é krajské silnice, které jsou ve špatném stavu, by si zasloužily více pozornosti. — Michael Pánek místostaro­sta Dobřichovi­c

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia