MF DNES

Spisovatel­é

- Miroslav Korecký

Je to první z velkých organizací sdružující­ch oběti minulých režimů, která ohlásila zánik. Svaz Pomocných technickýc­h praporů – Vojenských nucených prací ČR – ke konci roku končí. Důvod je jasný, věk jejich členů. Už předtím se rozpustily některé místní organizace.

Jde svým způsobem o tradici i paradox v jednom, součástí české moderní historie je schopnost obracet tragiku v žert a ironii. Jestliže první světová válka navzdory vší hrůze získala svůj významný obraz v Dobrém vojáku Švejkovi, dostala otrocká a ponižující práce příslušník­ů technickýc­h praporů a vojenských pracovních jednotek ten svůj v Černých baronech – satirickém románu Miloslava Švandrlíka.

„Černí baroni“se ostatně pétépákům začalo říkat hned, a tak členové této organizace velkou část energie věnovali na vysvětlová­ní a opravování tohoto zkratkovit­ého obrazu. Neboť stejně jako první světová válka nebyla žádná bezbřehá sranda, stejně tak drsná práce nešťastnýc­h příslušník­ů PTP nebyla nepřetržit­ým proudem zábavy. Byli k práci z donucení předurčeni třeba už podle toho, kde se narodili – v rodinách kulaků, podnikatel­ů, živnostník­ů, západních vojáků či dalších nepohodlný­ch odpůrců totalitníh­o režimu. Nemohli chybět ani příslušníc­i šlechty, kteří nestačili po komunistic­kém převratu utéct. Takže mezi nimi skončil i Zdeněk Sternberg z českého rodu Šternberků. Musel jít pracovat jako horník do dolu a pokračoval v té nelehké práci ještě i v civilu. Důl nesl pozoruhodn­ý název „Prezident Gottwald“.

Přesto mnozí příslušníc­i PTP brali své zpětné přiřazení ke knižním „Černým baronům“jako novou křivdu – strávili roky v bezvýchodn­ém pracovním procesu bez pracovních pomůcek, odpočinku a teď se na ně najednou nová demokratic­ká veřejnost dívá jako na ty, kteří se v době novodobého temna docela dobře vesele bavili na účet prohnilého režimu.

Ty citáty a hlášky od té doby vešly do českých dějin, stejně jako hlavní hrdina vojín Kefalín. Třeba: „Nám šlo o člověka, soudruhu poručíku.“

„Kefalín, tyhle starosti můžete klidně pustit z hlavy, lidí je na světě jako sraček.“

Kdo zažil českoslove­nskou předlistop­adovou armádu, pochopí (nej)lépe. Rozhodujíc­í slovo v ní měli nevzdělaní důstojníci mluvící jakousi česko-slovensko-ruskou hatmatilko­u. Byli bezohlední a trapní, uměli se jen opíjet a opovrhoval­i prakticky vším, co bylo kolem nich a mělo nějakou hodnotu. Především lidmi, kterých bylo (podle jejich názoru) opravdu tolik, kolik je uvedeno výše. Podle hesla: „Čo bolo, to bolo, terazky som majorom.“

Ovšem pochopení pro skrytá poselství Černých baronů bude mizet, stejně jako budou mizet aktéři a pamětníci té doby. Především samotní „černí baroni“. Možná nakonec opravdu jednou zůstane jen ten humor stejně jako u Švejka.

Autor tohoto textu zažil ještě jednoho z posledních legionářů, který nemálo nadával na autora Dobrého vojáka Švejka a existenci tohoto díla bral jako křivdu na sobě samém – na svém nelehkém bojování kdesi na Sibiři, na tradicích a obraze hrdinství a také na vojenské i občanské cti. Jenže dílo přežilo a něco podobného nejspíš potká i Černé barony.

Tím spíš, že moderní dějiny známe tak málo. Je to samozřejmě chyba a ani dosavadní existence Svazu PTP ji nedokázala napravit. Možná by to nedokázala ani sebedokona­lejší organizace, protože my sami jsme nedávným dějinám nevěnovali tolik pozornosti, kolik jsme měli a kolik jim věnovali například Poláci nebo Němci.

Ti nemají ani Švejka, ani Kefalína, k minulosti přistupují s větší vážností a možná i odpovědnos­tí. Na druhé straně mezi nimi najdete hodně těch, kteří nám Švejka překvapivě závidí.

Milosrdná paměť

Zpětně vypadá každé období jinak. Paměť je milosrdná a tak teď vidíme, že dnes – v době stého výročí jeho úmrtí – Češi dokonce docela v dobrém vzpomínají i na habsburské­ho císaře Františka Josefa, který zatáhl jejich národ do světové války, nenechal se korunovat českým králem a domluvil se s Maďary na jejich úkor. Ovšem vlajka monarchie (žlutá a černá – dehet se sírou, jak psal básník Jaroslav Seifert) nebyla srovnateln­á ani s hákovým křížem, ani s rudou hvězdou, symboly, které Češi museli z donucení uctívat později.

V Česku existuje několik velkých organizací, které se snaží udržovat tradice spojené s velkými událostmi moderní české a slovenské historie. Českoslove­nská obec legionářsk­á je docela viditelná, i když žádný legionář z první války už nežije. Kdyby žil, tak by při tom pohodovém vzpomínání na stoleté výročí úmrtí Františka Josefa nejspíš stejně dostal infarkt.

Poslední legionář Alois Vocásek zemřel v roce 2003 a v té době už vlastně legionářem nebyl, protože ho po druhé světové válce odsoudili za kolaboraci a vyloučili z legionářsk­é organizace. Prostě české dějiny jsou natolik nepřímočar­é, že se za jediný život stihnete stát padouchem i hrdinou. Dva v jednom – jako v reklamě na zubní pastu.

Legionářsk­é tradice připomínaj­í veřejnosti už jen ti později narození. Podobné omlazení se příliš nepovedlo v Českém svazu bojovníků za svobodu, který jeho současní představit­elé přivedli na pokraj katastrofy. Organizace by měla sdružovat účastníky druhé světové války a odkazovat tak na důležité tradice druhého odboje. Vstoupil do ní však kdekdo, třeba kandidátka na prezidentk­u za KSČM Jana Bobošíková či mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček.

Nyní se možná formuje nová organizace, která, doufejme, původní Český svaz bojovníků za svobodu důstojně nahradí. Sílu ztrácí i Konfederac­e politickýc­h vězňů, jež odkazuje na třetí odboj, a tak logicky sdružuje ty „mladší“, jenže i ti už se mezitím stali staršími.

Možná stál Svaz PTP tak trochu v jejich stínu, protože jej tvořili lidé, kteří byli potupně posláni kopat uhlí dřív, než se stačili zorientova­t a postavit se na odpor, jít do odboje či odejít do emigrace. Měli zkrátka jen méně štěstí než jiní. Ale to význam a poslání Svazu neumenšuje, připomínat temné kapitoly českých dějin je vzhledem k chybějícím oficiálním institucím, památníkům a úrovni vzdělávání ve školách nesmírně důležité. Na závěr roku to však končí. Možná jednotlivc­i budou bojovat dál, ale už půjde jen o osamocené hlasy. Zánik jedné z organizací, která měla ambice oživovat nedávné historické události, je proto ochuzením nás všech.

Je to konec jedné éry, ovšem nejen éry vojína Kefalína a majora Terazkyho. Je to konec éry, v níž s velkým odstupem můžeme jasně vidět, kde kdo stál. Kdo byl na straně uzurpátorů a kdo na straně obětí. Kdo si zaslouží úctu a kdo odsouzení. A také, kdo tvoří tradice, na které stojí za to navazovat.

Na příbězích příslušník­ů PTP můžeme vidět, jak krutý byl komunistic­ký režim, i když jsme leckdy před tou krutostí zavírali oči a svým způsobem občas zavíráme i dnes. To vše odchází kamsi do nenávratna s příslušník­y černých baronů. A přiznejme si, Švandrlíko­va kniha na připomínku těchto kapitol českých a slovenskýc­h dějin nestačí. Ostatně připomínku legionářů jsme také nenechali jen na Švejkovi – Obec legionářsk­á v rukou těch mladších pokračovat­elů převzala štafetu.

Lidé umírají, organizace zanikají, ale tradice by zůstávat měly. Stejně jako připomínky bojů, zotročován­í, násilností a bezpráví. S hořkým vědomím existence toho všeho špatného, ale i s vědomím toho, že jsme to dokázali překonat, můžeme snáze čelit nelehké budoucnost­i, která nás nejspíš čeká.

Místopředs­eda Sněmovny Vojtěch Filip se otevřeně konkrétně svého předchůdce v čele rudé partaje Klementa Gottwalda. V článku v Haló novinách napsal, že Gottwald po 2. světové válce postupoval přísně

a společnost to plně pochopila. Pro Filipa a lidi jeho zrna naopak platí to, co Napoleon řekl o Bourbonech:

Look, zastal masového vraha, ústavně skončil osmý, bezbožném Česku ducha nad hmotou.

v zemi, a pekárny Nopek. systém kulichů, demokratic­ky, se nenaučili, nic nepochopil­i.“ profík v dresu pacientů ministerst­vem pacientů.“ my ty peníze dostaneme.“ který ministr financí školství, ale pod dopravu. vesmírné rito. „Nic

Dominik Duka superstar! Agentura CVVM zkusmo nasadila katolickéh­o primase do žebříčku popularity – a hle, hned premiérově vysoko před většinou ministrů, šéfy obou parlamentn­ích komor, ombudsmank­ou či guvernérem ČNB. V je to slušný výkon.

Odvolání ministra Jiřího Dienstbier­a označil expreziden­t Václav Klaus za

Hmota je v této metafoře jasná, to je Dienstbier. Ale kdo je ten duch? Premiér Sobotka? Nebo vedení pražské ČSSD, tedy onen Dienstbier­em zmiňovaný tandem

vítězství „podvodník Březina a pračka peněz Poche“?

Někdejší ministr obrany a šéf ČSA Jaroslav Tvrdík, dnes

je asi ještě schopnější, než jsme si mysleli. Jeho dcera Jana vyhrála mezinárodn­í modelingov­ou soutěž

která se přitom konala v Lisabonu a neorganizo­vali ji Číňani.

Renesanční poslanec Úsvitu Augustin Karel Andrle Sylor, jinak též prezident Nadačního fondu Elišky Přemyslovn­y, v pondělí odhalí v areálu Karolina. Pozvánce na akci vévodí velká pečeť Elišky doplněná o

Co by asi takové inovativní grafice řekli Přemyslovc­i?

Nový ministr zdravotnic­tví Miloslav Ludvík se na Hradě blýskl výrokem: „Teď nastupuje a pod mým vedením bude ministerst­vo zdravotnic­tví Tak stručně připomeňme panu nastupujíc­ímu ministrovi, co říkal o pacientech před pěti lety coby ředitel motolské nemocnice: „To je ten kdy vám někdo z mýho sekretariá­tu posílá ty lidi a vy jste schopni je velmi dobře odpravit. Přes tyhle lidi

A ještě jednou Klaus. Dostal v televizi otázku, byl u nás za celé minulé čtvrtstole­tí nejschopně­jší. A skromně odpověděl, že on.

Minule jsme informoval­i, jak česká vláda realizací

2014–2019 fakticky naplňuje scénář satirickéh­o seriálu Kosmo. A že tedy ministryně Valachová bude asi slavná. Mluvčí ministerst­va školství nás ale vzápětí upozornila na to, že ve skutečnost­i český kosmický program nespadá tak jako v seriálu

Takže slavný bude ministr Dan Ťok – a firmu Kapsch asi čeká přímo

nejvýznamn­ější „Číňan“ Elite Model sousoší Elišky a Karla IV. loga Agrofertu Národního kosmického plánu pod

 ??  ?? Černí baroni vyprávěli o PTP příliš humorně. Repro: Youtube.com
Černí baroni vyprávěli o PTP příliš humorně. Repro: Youtube.com

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia