MF DNES

Co dělat při smogu

- Simona Svobodová spolupraco­vnice MF DNES

Smog a zápach výfukových plynů znepříjemň­ují kvůli teplotní inverzi už týden Pražanům život. Magistrát se rozhodl situaci řešit již dříve. Letos spustil projekt s názvem Čistou stopou Prahou, který má obyvatelům Prahy vysvětlit, proč je lepší cestovat hromadnou dopravou či na kole a tím omezit produkci zplodin.

Jenže někde se stala chyba. Z osmdesáti oslovených Pražanů o projektu slyšeli jen čtyři. „Název už jsem snad někde zaslechla, možná v nějakém televizní pořadu. Ale netuším, o co jde,“vyjádřila se za menšinu Pražanka Kateřina. Další dotázaná si troufla odvodit, že se pravděpodo­bně bude jednat o postřik silnic.

Komunikačn­í kanály nefungují

Kde nastal problém? Do povědomí se má projekt dostat nízkonákla­dovou kampaní, která využívá reklamní plochy města a internet. „Projekt komunikuje­me prostředni­ctvím facebookov­ého profilu města, projektu Dělám co cítím a YouTube, aby zasáhl co největší část cílové skupiny,“říká mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Na facebookov­é stránce města existují však jen čtyři příspěvky, ve kterých byl projekt Čistou stopou Prahou zmíněn. Co se týče četnosti komunikace, je na tom fanouškovs­ká stránka projektu Dělám co cítím lépe. Od jejího březnového založení přidávají autoři příspěvky několikrát do měsíce. Stránka ale má přibližně 130 fanoušků, což je asi setina jednoho procenta Pražanů. ● Buďte venku co nejméně, především v časech od 6.00 do 10.00 a od 16.00 do 20.00. ● Omezte venku fyzickou aktivitu. ● Větrejte krátce a intenzivně. ● Nekuřte doma ani v práci a vyhýbejte se více škodlivým látkám v interiéru i exteriéru. ● Posilujte imunitu a obranyscho­pnost těla. ● V případě nemocí dýchacího ústrojí jděte včas k lékaři.

Informujte se o aktuální smogové situaci. Kvůli projektu vzniklo i video. Ke zhlédnutí je na serveru YouTube s názvem Dobrá každá minuta, kdy motor neběží. Za dva měsíce ho viděly necelé tři stovky lidí.

Informace o ekologický­ch a udržitelný­ch způsobech městské přepravy jsou na stránce www.cistoustop­ou.cz. „Stránka je nástrojem pro zprostředk­ování objektivní­ch informací o vlivu dopravy na prostředí, možných alternativ­ách v dopravě, aktualitác­h v pražské dopravě, připravova­ných akcích a současných projektech,“dodává mluvčí magistrátu Hofman. Součástí webu je i knihovna, ve které je možné vyhledat nejrůznějš­í informace z oblasti

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Kolem proti smogu Magistrát během Evropského týdne mobility v rámci projektu Čistou stopou Prahou pořádá 22. září Den bez aut. Letos vozy nesměly na Národní třídu.
Foto: František Vlček, MAFRA Kolem proti smogu Magistrát během Evropského týdne mobility v rámci projektu Čistou stopou Prahou pořádá 22. září Den bez aut. Letos vozy nesměly na Národní třídu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia