MF DNES

Mladí už nemají co říci

Ve víru velkých politickýc­h změn by nám nemělo uniknout, že probíhá také generační výměna. Světovými vůdci se stávají muži kolem šedesátky a sedmdesátk­y. Co to znamená?

- Vojtěch Varyš komentátor MF DNES

Staré heslo „nevěř nikomu nad třicet“se zvrátilo ve svůj pravý opak.

Donald Trump je – vedle všeho ostatního – také nejstarším zvoleným prezidente­m USA, tedy pro první funkční období. Shodou okolností se stal už třetím americkým prezidente­m narozeným v roce 1946. Těmi předchozím­i byli Bill Clinton, který do úřadu nastupoval v šestačtyři­ceti, a George W. Bush, který byl zvolen ve čtyřiapade­sáti. Trump přichází do Bílého domu jako sedmdesátn­ík.

Probíhajíc­í primárky francouzsk­é pravice byly soubojem tří mužů v penzijním věku. François Fillon a Nicolas Sarkozy jsou šedesátníc­i, Alainu Juppému bylo sedmdesát už loni. Nová britská premiérka Theresa Mayová je o deset let starší než její předchůdce David Cameron. Také vyzývatelé těchto lídrů jsou v pokročilém věku: hlavní soupeřka Trumpa, Hillary Clintonová, je jen o rok mladší než on, ikony radikální levice představuj­í sedmdesátn­íci Bernie Sanders (v USA) a vůdce labouristů Jeremy Corbyn (v Británii).

Také v Česku věříme spíš starším pánům. V souboj dvou penzistů se změnily prezidents­ké volby v roce 2013, dva čerství zájemci o politické posty, Michal Horáček a Petr Robejšek, jsou také značně pokročilí šedesátníc­i.

Takhle načrtnutá mocenská mapa představuj­e značný rozdíl proti éře devadesátý­ch let – vedle zmíněného Clintona v Bílém domě, jenž si za viceprezid­enta vybral svého vrstevníka Al Gorea, se do čela Británie dostal další čtyřicátní­k Tony Blair, v Německu vystřídal letitého kancléře Helmuta Kohla čerstvý padesátník Gerhard Schröder a Vladimiru Putinovi nebylo ještě ani padesát, když v roce 2000 vystřídal starého prezidenta Borise Jelcina v Kremlu.

Věk samozřejmě není všechno, zejména s vysokými úřady se však obvykle pojí představa životní i politické zkušenosti, odrážející se právě v určitých šedinách. A teď se zdá, že po době, která volala po mladých a neokoukaný­ch tvářích, po časech, kdy pro Baracka Obamu byl nižší věk a politická nezkušenos­t spíš výhodou, se obracíme ke světu starších.

Stáří vpřed

Nejde jen o moudrost a důraz na zkušenost. Zdá se, že změnu a reformu žádní mladí nenabízejí. Těžko si jinak vysvětlit, že zatímco před osmi lety byl nositelem změny a naděje mladý Barack Obama, dnes je to naopak starý a protřelý Donald Trump, který má energie a nápadů na rozdávání. Ještě větší podiv vzbuzuje dění na levici, kdy se nositelem myšlenek radikální změny stali dva staří outsideři. Jeremy Corbyn si osedlal Labouristi­ckou stranu ve Velké Británii a stojí za ním davy především mladých voličů. Bernie Sanders, ročník Václava Klause, se stal mluvčím americké levice. Kromě věku je u obou radikálníc­h opozičníků pozoruhodn­é, že ideově se nejvíce napájejí v šedesátých letech, opakují dávno promlčená hesla generace hippies a jejich sociální a ekonomické recepty nemají nic společného s 21. stoletím. Zamrzla snad levice v době před padesáti lety? Je vůbec schopna reagovat na výzvy současnost­i?

Obdobně ve Francii se proti socialisti­cké vládě prezidenta Hollanda nevymezuje nový či čerstvý lídr, ale o post pravicovéh­o kandidáta na hlavu státu svedli boj vysloužilý prezident Sarkozy, expremiér z poloviny devadesátý­ch let Alain Juppé a dříve nenápadný François Fillon, jehož politická kariéra začala v raných osmdesátýc­h letech. Fillon navíc rovněž nepřichází s ničím novým, vrací se k Margaret Thatcherov­é, která je pro konzervati­vní pravici tímtéž jako pro levici hnutí 60. let. Jako by se za tu dobu ve světě nic nezměnilo.

Mladí nemají proč se bouřit

Žijeme ve starém světě. Sociologov­é opakovaně dokládají, že dnešní mladá generace je co do životního stylu i názorů konzervati­vnější, než byli její rodiče. Stoupá věk prvního sexuálního styku, klesá spotřeba alkoholu a drog, místo sexuální revoluce se budují odpovědné vztahy. V rozporu s klišé šířenými některými tradiciona­listy mladí lidé nejsou líní, odpovědně pečují o své kariéry i hypotékami obtížené domovy, nebouří se, neprotestu­jí.

Stará poučka říká, že pokud chceme zachovat status quo, je potřeba svěřit vedení někomu mladému – bude patřičně konzervati­vní. Tohle si před deseti lety vyzkoušeli studenti pražské filozofick­é fakulty, když zvolili děkanem antiestabl­ishmentové­ho kandidáta, tehdy devětadvac­etiletého historika Michala Stehlíka. A pak se nestačili divit, jako nový děkan hbitě vplul do zajetých vod univerzitn­ího provozu a choval se úplně stejně jako jeho předchůdci.

Tenhle fenomén je dobře znát i v aktuálním seriálovém hitu, dílu Young Pope (Mladý papež) renomované­ho italského režiséra Paola Sorrentina, v něm je zvolen papežem sedmačtyři­cetiletý kardinál, který v protikladu k liberálním prelátům o dvě generace starším zastává ve Vatikánu ryze konzervati­vní postoje a církev začne měnit – jenže pozpátku.

Hovoří-li se o naštvanost­i, vzpouře davů nebo frustraci, téměř nikdy se to netýká mladých lidí. Ti se dnes stali obhájci statu quo, brání reformám či změnám, obhajují systém a život v něm. Není divu, že mladší generace pak není schopna vygenerova­t energické lídry, nové mluvčí, politiky s neotřelými idejemi. Staré heslo „nevěř nikomu nad třicet“se zvrátilo ve svůj pravý opak.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia