MF DNES

Chci se uzdravit, proto v Budvaru končím Martin Beneš

-

redaktor MF DNES

Je to velmi netypický příběh o tom, jak se z technicky zastaraléh­o podniku v rukou státu stala prosperují­cí firma s celosvětov­ým uznáním. Národní podnik Budějovick­ý Budvar udělal za 25 let pod vedením ředitele Jiřího Bočka obrovský posun k modernímu pivovaru. Produkce stoupla čtyřikrát, vyváží skoro do 80 zemí světa. Na konci roku uznávaný ředitel odchází kvůli závažné nemoci. Na pracovním stole jeho kanceláře už leží velká sportovní taška, ve které mizí jeho osobní věci.

Jaké pocity člověk má, když po tolika letech vyklízí kancelář a ví, že se už nevrátí?

Jsem člověk, který si vždy vše dobře rozmyslí. Nemám rád jednání na základě emocí. To, co se mi přihodilo, mě zavedlo k tomu, že jsem si rozmyslel okolnosti pracovní, osobní a zdravotní. Měl jsem na to pět měsíců a dospěl jsem k závěru, že se vzdám pozice ředitele podniku ke konci roku. A proto je to pro mě rozhodnuté, vyklízení kanceláře už není silný emotivní zážitek.

Jak těžké to rozhodován­í bylo?

Těžké. Ale jsem na nemocenské, tak jsem měl dost času. Není jednoduché se od práce odstřihnou­t. Ředitele jsem tu dělal přes 25 let, do Budvaru jsem nastupoval jako učedník v roce 1972. Ale moje rozhodnutí je už nezlomné.

A lámal vás někdo?

Nejlépe mi v tom poradila manželka. Řekla mi, že kdo mě zná, bude tomu rozumět a nebude mě přemlouvat. A kdo mě zná a bude mě přemlouvat, tak mě nemá rád.

Jde o odchod stoprocent­ní? Nebo budete dělat externího poradce?

Končím v pozici ředitele, rozvážu i pracovní poměr. Teď je pro mě jediná věc klíčová, abych se uzdravil, a na to se soustředím. Nechci se rozptylova­t nějakou budoucnost­í.

Je někdo ve vašem týmu, komu byste doporučil, aby se do výběrového řízení na ředitele přihlásil?

Byl bych špatný ředitel, kdybych si nevychováv­al následovní­ky. Čeká mě setkání s ministrem zemědělstv­í Marianem Jurečkou ohledně kritérií pro výběrové řízení na nového ředitele. Určitě mu předám své doporučení z interních zdrojů, ale mám jen poradní hlas. Rozhodnutí bude na výběrové komisi.

V jakém stavu podnik předáváte?

Dle mého je v ideálním stavu. Z obchodního hlediska je pivovar vyprodaný, z hospodářsk­ého hlediska je dlouhodobě ziskový a je schopen svůj rozvoj financovat ze zisků. Z hlediska známkopráv­ních sporů máme po 25 letech možnost exportního růstu, protože jsme ve více než 80 procentech z nich byli úspěšní. Navíc jsme zahájili kroky, které povedou k posílení logistický­ch a výrobních kapacit. Tato investice za 1,5 miliardy korun je výrazný mezník.

Proč se Budvaru tak daří? Jiné podniky v rukou státu na tom tak dobře nebývají.

Já nerozděluj­i podniky na státní nebo privátní. Důležité je, že víme, co chceme dělat, proč to chceme dělat a jak to chceme dělat. Jsou to tři jednoduché otázky, na které se těžce hledají správné odpovědi. Ale pokud to zvládnete, máte vyhráno.

Co bylo klíčové pro rozvoj pivovaru?

Asi to, když se v roce 1992 řeklo, že je pivovar zařazen do druhé privatizač­ní vlny a my si položili otázku: Začneme pivovar rozvíjet až poté, kdy projde privatizac­í, nebo bez ohledu na to, že bude privatizov­án? Rozhodli jsme se pro druhou variantu. Kdybychom čekali, tak možná budeme národní podnik, ale problemati­cký, do něhož bude muset stát dávat peníze. Tím, že jsme firmu začali rozvíjet, jsme se dostali do stavu, ve kterém jsme, a navíc stát kromě standardní­ch odvodů do rozpočtu, ročně asi 400 milionů korun, ještě může čerpat z našeho nerozdělen­ého zisku. Za poslední dva roky jsme takto odvedli 1,3 miliardy. Což je na firmu o 650 zaměstnanc­ích slušný výsledek.

Velkou kapitolou vaší kariéry jsou známkopráv­ní spory s Anheuser-Busch, nyní AB InBev. Jak těžké bylo na začátku odmítnout nabídku Američanů a jít cestou soudů?

Na to člověk potřebuje obyčejnou odvahu. Šli jsme proti největší pivovarnic­ké společnost­i světa. Druhou věcí je mít správné argumenty a velmi dobré právníky. A celé to financovat tak, aby se nepoškodil rozvoj pivovaru.

Jaká byla první jednání s Američany? Nepodcenil­i vás trochu?

Byla to pro mě zajímavá škola. Viděl jsem americký způsob řízení společnost­i. Zjistil jsem, jak přistupova­li ke značce, historii, kořenům – byl to strategick­ý marketing par excellence. Jednání s nimi mi hodně dalo. Bylo tvrdé, ale korektní. Oni vznášeli nekompromi­sní požadavky a otázka byla, jestli je akceptujem­e. Člověk tam seděl před velezkušen­ými manažery a připadal si jako prcek. Ale uvědomil jsem si, že to nemusíme odsouhlasi­t. Bylo to nejlepší MBA, které jsem mohl absolvovat.

Vyvinul se ten vztah nějak?

Spory se táhly roky, nejintenzi­vněji do roku 2006. Nakonec jsme dospěli k vzájemnému respektu. Pochopil jsem totiž, že když se obchodní jednání hraje jako americký fotbal, je to docela sranda. Základem je vzít míč, kopnout ho k brance soupeře a tam se o něco porvat. A tohle jsou schopni američtí byznysmeni respektova­t. Jen musíte mít odvahu míč vzít a kopnout. Ten vztah vyvrcholil v roce 2006, kdy jsme se dohodli, že oni budou naše pivo prodávat pod značkou Czechvar v USA.

Jste považován za jednoho z největších odborníků v českém pivovarnic­tví. Nesnažila se vás někdy zlanařit konkurence?

Dostal jsem několik nabídek. Když si nás třeba snažila namlouvat společnost Anheuser-Busch, tak mi slibovali pozici obchodního ředitele pro Evropu. Když máte svou práci dobře rozmyšleno­u, pak pro vás takové nabídky nejsou zajímavé.

Věřil jste od začátku, že spory s Anheuser-Busch vyhrajete?

Měl jsem to rozmyšlené, ale abych věděl, jak to dopadne, musel bych mít křišťálovo­u kouli. To vám nikdo neřekne. Buď se do toho dáte, nebo nedáte.

V případě neúspěchu by to bylo pro Budvar dost špatné, ne? Jak jste v takových chvílích spal?

Krátce. Život člověka zocelí.

A nelitujete některých svých rozhodnutí?

Žádného zásadního rozhodnutí nelituju. Ale nebudu se tvářit, že jsem neudělal žádné špatné. Těch byla řada, ale naštěstí neovlivnil­a chod pivovaru. Důležité je umět se poučit. Mě nejvíc zlobilo, když jsem musel odstraňova­t vlastní chyby.

Vždy mě fascinoval­a podpora lidí, kterou v Budvaru po celou dobu máte. Pomáhalo vám to v práci?

Dostáváte mě trochu do úzkých. Není nic horšího než hodnotit sám sebe, tomu se vyhýbám. Rozhodně se dělá líp, když vás „mančaft“podporuje. Je to jako ve sportu, pokud chcete s kolektivem dosáhnout cíle, musí kapitán tým motivovat a zároveň cítit podporu.

Vzpomenete si na začátky v pozici ředitele, když si vás zaměstnanc­i vybrali za svého šéfa? Jaké to bylo, z pozice podsládka přejít na řízení tak velkého podniku?

To jsem spával opravdu krátce. Vždy mě bavila technologi­e, výroba piva. Najednou jsem se dostal k řízení, organizaci práce, obchodu. Byl jsem jak v Jiříkově vidění. Naštěstí je na to jedno přirovnání, které jsem si přečetl a hrozně mi pomohlo: Víte, jak se jí slon? Po kouskách. A to bylo naprosto přesné. Postupně jsem do toho pronikal. Měl jsem obrovské štěstí na kolegy. Vždyť já jsem byl mladý cucák z výroby. Nebyly tu žádné osobní animozity, navzájem jsme se respektova­li a hlavně jsme s pokorou přistupova­li ke značce a tradici. Panovalo tu i nadšení, že doženeme Evropu a Západ. A ten cíl nás spojil.

V souvislost­i s Budvarem se hodně mluvilo o různých politickýc­h tlacích. Pociťoval jste je někdy?

Bylo to spíš tak, že tady běhaly různé investiční a lobbistick­é skupiny a ty se chtěly zapojit do privatizac­e Budvaru a známkopráv­ní dohody s Anheuserem, protože v tom viděly příležitos­t. A vždy udělaly to, že šly za příslušným ministrem zemědělstv­í a začaly tam pouštět různé dezinforma­ce kolem mé osoby a Budvaru. A záleželo, jak se k tomu dotyčný ministr postavil. Někteří za mnou na férovku přišli a zeptali se, jestli je to pravda. Já jsem to vysvětlil a bylo to. Nebo byli ministři, kteří tomu totálně podlehli.

O jaké šlo dezinforma­ce?

Ono je to až úsměvné. Jednou za mnou přijel ministr a řekl mi, že jsem si na něj prý objednal za dva miliony korun kampaň, abych ho zlikvidova­l. Pak přišel jiný a zeptal se mě, kde mám schovaný kufr s certifikát­y od ochranných značek. Vůbec jsem nechápal, co myslí, protože certifikát je veřejná listina vystavená ve prospěch Budvaru. Myslel si, že když mě vyhodí, vezmu kufr a odejdu s ním. Setkal jsem se i s tím, že prý máme v zahraniční dceřiné společnost­i, přes které management pere peníze a pak nám to v kufrech vozí zpátky.

Nejdál to asi bylo za ministra Bendla, který nechal udělat důkladný audit a hovořil o vašem odvolání.

Změnil se ministr, změnil se našeptávač a nejsnazší je vyměnit ředitele, dosadit spolupracu­jícího a pak se to zvládá jednoduše. Tahle kontrola nebyla k ničemu jinému než k výměně ředitele. Jenže k jejich smůle nic nenašli.

Nebojíte se, že po vašem odchodu se objeví politické tlaky na prodej Budvaru?

Národní podnik není možné privatizov­at. K tomu by se musel změnit na akciovou společnost. Tím by Budvar přišel o své ochranné značky v zahraničí. My bychom přišli o trhy a hodnota pivovaru by se smrskla. Počítám však s tím, že se téma prodeje Budvaru otevře, je to rozhodnutí politické reprezenta­ce.

Prezident vám dal 28. října medaili Za zásluhy o stát v hospodářsk­é oblasti. Věděla jeho kancelář o vašem rozhodnutí skončit? Bylo to ocenění za vaši kariéru?

Ne, to spolu nesouvisel­o, šlo o souběh okolností. K ocenění přistupuji s pokorou a s hrdostí, co jsme v Budvaru dokázali. Vnímám to, že jsem ho převzal jako kapitán týmu. Politické okolnosti okolo medailí mě opravdu nezajímaly, já to přebíral za naši práci.

Kde máte medaili vystavenou?

Zatím doma. Ale chtěl bych, aby zůstala tady v pivovaru.

Vyznamenán­í od prezidenta jsem převzal jako kapitán týmu, politické okolnosti mě nezajímaly, říká odcházejíc­í ředitel Budějovick­ého Budvaru.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia