MF DNES

Auta jsou stále dražší, modelů do tří set tisíc výrazně ubylo

-

Roman Švidrnoch redaktor MF DNES

V roce 2011 jste s rozpočtem 300 tisíc korun mohli vybírat z dvaadevade­sáti modelů aut. Dnes, po pěti letech, je jich k mání pouhá polovina: čtyřicet šest. Vyplývá to z průzkumu ceníků automobile­k, který provedl magazín AUTO DNES. Vycházeli jsme z vlastních exkluzivní­ch podkladů – před pěti lety jsme totiž otiskli kompletní seznam všech modelů do uvedeného limitu včetně jejich výbav. Tutéž srovnávací analýzu jsme provedli nyní. Porovnával­i jsme nejen modely, ale i jejich varianty – tří- a pětidveřov­é karoserie – a také, zda v nabídce do 300 tisíc korun jsou přeplňovan­é benzinové motory či turbodiese­ly, zaměřili jsme se také na dnes již nezbytnou klimatizac­i.

A přišlo překvapení. Úbytek všech variant je značný – ze 116 jich po pěti letech zbylo pouze 61. Prakticky už nekoupíte levný turbodiese­l, nabídka velmi prořídla ve třídě kompaktníc­h vozů, rodinných MPV a téměř vyhynula levná SUV. Naopak se víc prosadily přeplňovan­é benzinové motory a klimatizac­e – před pěti lety ji do hranice 300 tisíc korun měla třetina aut, dnes až na pět výjimek všechna. A zmizely dokonce i celé značky – Chevrolet, Lancia nebo ruská Lada, která se nedováží kvůli chybějícím emisním homologací­m.

Nejenže ceny spousty aut překročily „třísettisí­covou“hranici, tradičně vnímanou jako limit dostupnost­i pro běžné domácnosti, ale i ty vozy, které v ní zůstaly, citelně podražily.

Čtěte na str. 9

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia