MF DNES

Konec „loupeživýc­h“strážníků s radarem

-

Z měření rychlosti se v některých obcích stal byznys. Strážníci malé obecní policie mají na starosti třeba dvacítku obcí, kde mají dohlížet na bezpečnost v ulicích. Jenže to se občas omezí pouze na číhání na rychle jedoucí řidiče.

S tím by teď měl být konec. Strážníci by směli měřit rychlost jen ve své domovské obci, ale v sousední už ne. S tímto návrhem chce v následujíc­ích týdnech seznámit poslance šéf sněmovního bezpečnost­ního výboru Roman Váňa.

„Je poukazován­o na případy, kdy se strážníci k řidičům ve své obci chovají slušně, ale při měření v jiných obcích působí spíše jako loupeživí rytíři, jakoby hnáni snahou naplnit pokladnu své obce,“vysvětluje poslanec Váňa.

Změna vyvolává obavy v některých obcích. Ale podporu má u zástupců strážníků, automobilo­vé veřejnosti, a především mezi poslanci. „Je předjednan­é, aby to mělo podporu. Pokud jde o omezení měření rychlosti, tam je cílem, aby strážníci nedělali výběrčí za každou cenu,“říká zpravodaj zákona poslanec Bronislav Schwarz. (ap, vsr)

Čtěte na str. 3

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia