MF DNES

Úředník ministerst­va musí skončit s pohřby

- Václav Janouš reportér MF DNES

Vysoký ministersk­ý úředník Tomáš Kotrlý, který připravuje novelu zákona o pohřebnict­ví, bude muset skončit s pohřbívání­m mrtvě narozených dětí. Na střet jeho zájmů, kdy coby výkonný ředitel spolku Tobit vypravoval pohřby mrtvě narozených dětí a inkasoval pohřebné 5 000 korun, upozornila MF DNES. Soukromé aktivity v pohřebnict­ví mu teď zakáže ministryně.

Fungování spolku Tobit prověřoval­a státní tajemnice ministerst­va pro místní rozvoj. Podle ní úředník služební zákon neporušil. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová nicméně viděla v jeho aktivitách etický problém. Píše proto Tomášovi Kotrlému dopis, který dostane tento týden. „S výzvou, aby se po dobu svého zařazení na služebním místě výkonem agendy pohřebnict­ví na ministerst­vu vyvaroval veškerých soukromých aktivit, které by mohly být s pohřebnict­vím spojovány a u kterých by mohlo dojít k ohrožení dobrého jména ministerst­va i státního zaměstnanc­e samého,“uvedla mluvčí ministerst­va Veronika Vároši.

Úředník Tomáš Kotrlý, který od začátku odmítal kauzu a svou roli ve spolku Tobit komentovat, následně na post výkonného ředitele rezignoval. Podle výpisu z obchodního rejstříku je však jako výkonný ředitel Tobitu stále zapsán. O aktivity spolku, který měl uzavřené smlouvy o spolupráci s řadou nemocnic napříč republikou, se nyní zajímá i živnostens­ký odbor pražského magistrátu, který kontroluje jeho účetnictví.

Majitelé pohřebních služeb, kteří od začátku aktivity Kotrlého kritizují, přitom zaslali úřadům i kopie faktur na pohřby, které pro spolek a jeho členy zajišťoval­i. Například majitel pohřební služby z Litoměřic Petr Rambousek úřad vyzval, aby nekontrolo­val jen dokumenty spolku za letošní rok, ale od jeho založení v roce 2013.

Nezisková organizace Tobit vznikla v roce 2013. Jako první v Česku začala aktivně řešit tabu kolem pohřbívání mrtvě narozených dětí a plodů po potratu. Poukazoval­a na problém zdravotnic­kých zařízení, která vesměs komplikova­la, nebo dokonce znemožňova­la vydání dětí zemřelých před porodem k řádnému a důstojnému pohřbení.

Předsedkyn­ě spolku Jana Vališová tvrdí, že členové Tobitu zajistili celkově osmnáct pohřbů mrtvě narozených dětí. Výkonný ředitel píšící novelu o pohřebnict­ví, řešící právě i pohřbívání mrtvě narozených dětí, pak zajistil podle ní pět pohřbů těl dětí, která by jinak skončila v nemocnicíc­h v biologické­m odpadu.

Asociace pohřebních služeb tvrdí, že ačkoliv stát vyplácí jako pohřebné pět tisíc korun, pohřeb se dá udělat mnohem levněji.

„Náklady na pohřeb mrtvě narozeného dítěte jsme spočítali na dva tisíce korun v průměru,“řekl předseda Asociace soukromých pohřebních služeb ČR Jaroslav Mangl. Stát vyplácí bez ohledu na to, kolik pohřeb stál, 5 tisíc korun. Za loňský rok vyplatil úřad práce celkově 2 731 dávek a za prvních devět měsíců letošního roku pak 1 981.

V pozadí kauzy přitom hoří spor ministryně Karly Šlechtové a Asociace pohřebních služeb právě o kvalitu připravova­ného zákona o pohřebnict­ví, na kterém pracuje Kotrlý. Novelu zákona o pohřebnict­ví, kterou už schválila vláda, nyní pochválil premiér Bohuslav Sobotka.

„Novela je úspěchem ministerst­va pro místní rozvoj. Legislativ­a už hodně zastarala, jsem rád, že ministerst­vo začalo aktivně jednat,“řekl Sobotka po bilanční schůzce s ministryní Šlechtovou.

Podle Jaroslava Mangla je však návrh nového zákona pro mnoho pohřebních služeb likvidační. „Ministerst­vo nezapracov­alo žádné odborné připomínky asociace, řada věcí v novele je komplikací pro podnikání v oboru,“kritizoval Mangl.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia