MF DNES

„Zákeřné“strážníky může zákon připravit o možnost měřit rychlost mimo obec.

- Adéla Paclíková reportérka MF DNES Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Mohou si za to sami. Asi tak by se dala vykládat plánovaná ztráta některých pravomocí obecních strážníků. Kvůli kritice jejich počínání při měření rychlosti mimo svou obec totiž podle všeho o tuto možnost přijdou.

Plánovaná změna se nelíbí vedení malých obcí, které mezi sebou strážníky sdílejí, aby ušetřily. To v praxi vypadá tak, že jedna z obcí, která si zřídila vlastní služebnu obecní policie, strážníky pronajímá sousedním vesnicím, kde dohlížejí na pořádek a měří rychlost.

Jenže počínání těchto sdílených strážníků se začalo popisovat jako měření tak, aby strážníci vydělali. Ne aby zvýšili bezpečnost na silnicích. Novela zákona tak má podporu nejen mezi zákonodárc­i, ale také motoristic­kou veřejností a zástupci strážníků.

Omezení měření rychlosti před časem pochválil prezident automotokl­ubu ÚAMK Oldřich Vaníček, podle nějž u strážníků občas dokonce převládla motivace vydělat pro městskou pokladnu. „Proto se často schovávají někde za keřem, jsou doslova zákeřní,“řekl před časem MF DNES.

Úpravu by přivítali také zástupci obecních strážníků. „Hlavní úlohou městské policie není měřit rychlost, ale dohlížet na veřejný pořádek,“říká předseda Kolegia městských policií v ČR Milan Kladníček s tím, že úpravu zákona sami navrhovali kvůli stížnostem lidí.

„Víme o malých městských policiích, které mají dva strážníky, obec jim koupí radary a oni začnou obhospodař­ovat dalších dvacet obcí. To není správné naplnění obecní policie,“dodává. Smysl podle něj má, aby ve své obci měřili strážníci rychlost například u škol. Obecně by ale měřit měla především státní policie.

Konec obecní policie?

S tou však podle vedení některých malých obcí není domluva tak jednoduchá. „Naše zkušenost, ale i ostatních obcí je taková, že státní policie s námi nekomuniku­je nebo říká, že na něco takového nemá kapacitu,“říká starostka obce Koleč Lenka Skolilová.

Výsledkem je, že obce s tím nejnižším počtem obyvatel se navrhované změně brání. Nadále by si mezi sebou sice mohly strážníky půjčovat na dohled nad pořádkem, ale už ne kvůli měření rychlosti. To

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia