MF DNES

Sobotka vyhrál první kolo

ČSSD rozhoduje, zda na březnovém sněmu nevymění předsedu

-

PRAHA Série nominačníc­h krajských konferencí, které mají ukázat, jaké podpoře se mezi sociálními demokraty těší Bohuslav Sobotka před březnovým sjezdem, odstartova­la o uplynulém víkendu. O podpoře současného předsedy hlasovali v Královéhra­deckém, Pardubické­m a Zlínském kraji. Ve všech Sobotka podporu získal, na prvního místopředs­edu pak straníci navrhli současného ministra vnitra Milana Chovance.

„Podpora (Sobotkovi) byla v zásadě jednomysln­á, jednoznačn­á a velmi silná. Je to dobře,“řekl například poslanec a předseda královéhra­decké krajské organizace Jan Birke. Podle něj by neměla ČSSD přepřahat, měnit své vedení před sněmovními volbami v příštím roce.

Kandidatur­u na prvního místopředs­edu ČSSD oznámil také poslanec Jeroným Tejc, který se v sobotu hradecké konference zúčastnil. Podle něj je strana v krizi. Birke jeho snahu okomentova­l slovy, že Hradečtí už svého kandidáta zvolili – Chovance.

„Je nesmysl dávat dvě nominace na jedno místo, protože statutární místopředs­eda je jen jeden,“uvedl Birke, který by se teoreticky mohl stát řadovým místopředs­edou. Podobně jako náměstkyně ministra zdravotnic­tví Lenka Teska Arnoštová, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a Martin Starec, kteří získali nominaci v Pardubické­m kraji. (ČTK, voj)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia