MF DNES

Začátek prosince bude chladný a se sněhem

-

Artur Janoušek reportér MF DNES

Tento týden by mělo už i místy sněžit, na horách se budou tvořit sněhové jazyky, v nížinách bude padat spíše déšť se sněhem. Vyplývá to z měsíční předpovědi Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu. Podle prognózy meteorolog­ů bude průměrná teplota v prosinci jen lehce nad nulou a podobná průměru pro toto období, což je 0,2 stupně, případně mírně nižší. To má být případ tohoto týdne.

„Maximální denní teploty vzduchu se budou pohybovat většinou od nuly do pěti stupňů. Minimální noční teploty budou klesat na minus jeden až minus šest stupňů, v druhé polovině týdne budou přechodně kolem nuly,“oznámil Český zájemců,“potvrzuje brněnský topenář Miroslav Jančo. „V dnešní době poptávka vzrostla stonásobně. Kontroluje­me až padesát kotlů týdně. Samozřejmě to každý nechává na poslední chvíli,“přidává se Zbyněk Stehlík z Jeseníka.

Čechy zkrátka blížící se platnost nařízení dlouho nezajímala. Nebo o ní nevěděli. Teď je však kvůli tomu evidentní, že minimálně desetitisí­ce domácností, které topí pevnými palivy, již během čtyř týdnů nestačí experty sehnat. Ti totiž na ně nebudou mít čas. Když pak od 1. ledna přijde kontrola z radnice, může jim vypsat až dvacet tisíc korun pokuty. V případě hydrometeo­rologický ústav. V následujíc­ím týdnu se průměrná maximální teplota vzduchu bude pohybovat kolem tří stupňů Celsia a průměrná minimální teplota kolem minus dvou stupňů.

Budou bílé Vánoce?

Zda bude sněžit na Vánoce a zda sníh vydrží, zůstává tajemstvím. Sami meteorolog­ové vnímají své měsíční předpovědi spíše jako orientační výhled.

Americké modely, které odhadují počasí dokonce až na půl roku, tvrdí, že letošní prosinec bude teplotně průměrný, a další měsíce dokonce slabě nad průměrem. Takže bychom se měli i tentokrát dočkat teplé zimy. „Ale každá dlouhodobá předpověď má svoje mouchy,“upozornil meteorolog Petr Dvořák. „Jak bude na Vánoce, budeme vědět

Za kontrolu topeniště majitel domku zaplatí zhruba tisícikoru­nu a zpravidla si ještě pár stokorun připlatí S přispěním Alžběty Šimkové a Zuzany Krivošové čtyři či pět dní před nimi,“doplnil. I když předpovědi věští spíše mrazivější počasí, Dvořák zdůrazňuje, že jde o průměrné teploty. „Takže přes den může být i deset stupňů a v noci minus pět,“řekl. „Přestože mají být Vánoce teplotně mírně nadprůměrn­é, nutně to neznamená, že nebude sníh. Nedá se vyloučit třídenní epizoda, která způsobí, že Vánoce nakonec budou bílé,“doplnil.

V tomto desetiletí však ještě nenastala. Mohla za to tradiční předvánočn­í obleva, která třeba loni způsobila, že v Děčíně bylo 22. prosince na teploměru 17 stupňů. Průměrná teplota pro Štědrý den je jeden stupeň nad nulou. Nejvyšší průměrná denní teplota 24. prosince je z roku 1971 a dosahuje hodnoty 9,4 stupně a nejnižší z roku 1972, kdy bylo minus 6,6 stupně Celsia.

 ??  ?? Bílé Vánoce? Začátkem prosince by mohlo začít sněžit. Jestli sníh vydrží až do Vánoc, je i pro meteorolog­y velkou neznámou. Ilustrační foto: MAFRA
Bílé Vánoce? Začátkem prosince by mohlo začít sněžit. Jestli sníh vydrží až do Vánoc, je i pro meteorolog­y velkou neznámou. Ilustrační foto: MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia