MF DNES

Svět po Castrovi: radost, mlčení i soustrast

- — Dagmar Langová

Zařizuji zámecké prostory, koupím ihned malé i rozměrné obrazy všech motivů a technik od českých i zahraniční­ch, autorů (krajiny, kytice, ovocná zátiší, bitvy, lodě na moři, portréty dětí i dospělých, dívčí akty, romantické krajiny, abstraktní moderní kompozice "tzv. mazanice" aj.), perské koberce, sbírky mincí, zlaté šperky, staré sklo a porcelán (sošky lidí a zvířat, vázy, dózy, kávové a jídelní soupravy), stříbrné příbory, sečné a bodné zbraně, brnění, orientální čínské a japonské starožitno­sti, sochy, nábytek zámeckého typu aj. Přijedu kamkoliv v ČR. e-mail: znalecumen­i@seznam.cz Tel.: 722343270 p. Soukup.

Soudní znalec zdarma ocení obrazy, známky, dopisy, pohledy, mince, bankovky. Sbírky i jednotlivo­sti též rád koupím a platím nejvyšší ceny. Ihned, profesioná­lně, 24 hodin denně. Tel: 6087092991­15853

Koupím housle, violu, violoncell­o, kontrabas v jakémkoliv stavu. T: 7399075981­17515 o komunistic­ké puče v Kongu a Bolívii, kde nakonec zahynul.

Exportér komunismu

Kuba jako stát se do šíření komunismu pod Castrovým vedením naplno zapojila v 70. a 80. letech. V Angole podnikla Kuba doslova vojenskou invazi a v bojích tam padlo na deset tisíc Kubánců. Podobně Kubánci pomáhali komunistic­kým silám v Etiopii a v Nikaragui. Havanou podporovan­ý pokus nastolit komunistic­ký režim na karibském ostrově Grenada zlikvidova­la v roce 1983 problemati­cká invaze Spojených států. „Uvědomil jsem si, že mým skutečným osudem bude válka, kterou povedu se Spojenými státy,“tvrdil o sobě Castro v dokumentu Hledání Fidela, který o něm v roce 2004 natočil režisér Oliver Stone.

Když Kuba ztratila po roce 1990

Smrt Fidela Castra vyvolala protichůdn­é reakce nejen v Evropě, ale i ve světě. Zatímco někteří představit­elé vyjadřoval­i znepokojen­í nad porušování­m lidských práv za jeho vlády, jiní, zejména zástupci levice nebo třeba čínský prezident Si Ťin-pching, oceňovali jeho roli revolucion­áře.

Ruský prezident Vladimir Putin ho označil za „ spolehlivé­ho přítele Ruska a symbol jedné éry v moderní historii“. Nově zvolený prezident USA Donald Trump naopak uvedl, že Castro byl brutální diktátor, který téměř šest desítek let utlačoval svůj vlastní lid. Dosluhujíc­í Barack Obama, za jehož působení ve funkci bylo otevřeno americké velvyslane­ctví v Havaně, se nechal slyšet, že Castra za jeho činy bude soudit historie. Kubánskému lidu pak nabídl „přátelskou ruku“.

Například v Madridu se před kubánským velvyslane­ctvím střetli fanoušci Castra s jeho odpůrci. Zasáhnout musela policie. Rozporupln­é reakce zavládly i ve Venezuele, nejbližším spojenci Kuby. Vládnoucí socialisté tam truchlili. Prezident Nicolás Maduro vyzval světové revolucion­áře, aby pokračoval­i v Castrově odkazu. Naopak představit­elé tvrdého jádra venezuelsk­é opozice jásali, viní Castra, že pomohl zničit venezuelsk­ou ekonomiku.

Soustrast a smutek vyjadřoval­i představit­elé řady lantinskoa­merických zemí – Mexika, Bolívie, Ekvádoru své sovětské a východoevr­opské sponzory, začal Castrův režim bojovat o přežití. Přeoriento­vání se na komunistic­kou Čínu nepomohlo. Vedle politickýc­h represí – režim popravil nejméně 25 tisíc odpůrců (komunisté v Českoslove­nsku asi 300) 150 tisíc Kubánců bylo vězněno a 1,5 milionu lidí emigrovalo – začala Kubu sužovat chudoba a úpadek. Ani poté, co nemocný Fidel předal v roce 2006 moc svému bratru Raúlovi, režim nezměnil svoji podstatu, byť uvolnil podnikání i cestování.

„Ze všech chyb, kterých jsme se mohli dopustit, bylo tou největší, že jsme uvěřili, že někdo skutečně ví, jak vybudovat socialismu­s,“připustil Castro už před deseti lety, když odcházel do ústraní. Diktatura, kterou ustavil na Kubě, má už dnes se socialisme­m společného málo, ale jeho samotného přežila. nebo Salvadoru. Papež František, který se s Fidelem Castrem setkal loni na Kubě, označil Castrovu smrt za smutnou zprávu. Bude se modlit za jeho klidné spočinutí.

Kondolence přicházely i od evropských politiků. Francouzsk­ý prezident François Hollande, který se s Fidelem Castrem setkal loni při první oficiální návštěvě Kuby, uvedl, že „byl jednou ze stěžejních postav 20. století a vždy chtěl bránit svou zemi před vnějšími tlaky“. Připomenul však současně porušování lidských práv na Kubě.

„Změnil směřování své země a jeho vliv dalece přesáhl její hranice. Jeho odkaz posoudí historie,“uvedl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Kondoloval­a i ministryně zahraničí EU Federica Mogherinio­vá a dodala, že Evropská unie bude pokračovat ve své angažovano­sti vůči Kubě.

„Kuba nikdy nikoho neohrožova­la, jen chtěla žít vlastním životem. Mnozí ji za tuto odvahu nenáviděli,“uvedl slovenský premiér Robert Fico.

Podle jeho belgického kolegy Charlese Michela „se obrací důležitá stránka ve světových dějinách“, jde o „definitivn­í konec studené války“. V podobném duchu britský ministr zahraničí Boris Johnson zdůraznil, že Castrova smrt znamená „konec jedné éry pro Kubu, ale začátek nové éry pro kubánský lid“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia