MF DNES

Sběratelst­ví

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Ani devadesát let života a půl století u moci nestačilo Fidelu Castrovi k tomu, aby zcela zničil iluzi „revolucion­áře“, která ho provázela od úspěšného svržení režimu Fulgencia Batisty v roce 1959. Svým vládnutím terorizova­l nejen Kubu a její obyvatelst­vo, ale přivedl svět Německé cennější knihy do 1940. Plat. i v EUR. Souček, PO Box 33, 16201 Praha 616 na okraj jaderné války a komunistic­kou diktaturu exportoval i do dalších zemí světa.

Castrův režim začínal na Kubě původně jako klasická latinskoam­erická diktatura. Teprve po invazi emigrantsk­ých sil s podporou USA v Zátoce sviní v roce 1961 se Fidel Castro rozhodl hledat pomoc u Sovětského svazu a svému režimu dát komunistic­ký nátěr.

„Castro není jen další latinskoam­erický diktátor, malý tyran usilující jen o osobní moc a zisk. Jeho ambice sahají podstatně dál za jeho vlastní pobřeží,“řekl o Castrovi v roce 1962 americký prezident John F. Kennedy.

Kvůli Castrovi, který v rámci ochrany před Spojenými státy souhlasil s rozmístění­m sovětských jaderných raket na kubánském území, tehdy málem vznikla třetí světová válka. Podle historiků byl Castro

Fidel Castro se nedožil konce své diktatury. I po půl století jeho vlády a deseti letech, kdy je v čele jeho bratr Raúl, zůstává Kuba totalitou s komunistic­kým nátěrem.

Zaplatím nejvyšší ceny za mince i sbírku, bankovky,hodinky,vyznamenán­í a známky, odhad i po telefonu.Tel: 602 802 040

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia