MF DNES

Fidel Castro

-

rozčilen, když zjistil, že se jadernému konfliktu chce sovětský vůdce Nikita Chruščov vyhnout, že místo toho se na poslední chvíli dohodl se Spojenými státy a rakety namířené na USA z Kuby stáhl.

Odpor Washington­u proti jeho režimu dodal u levice po celém světě Castrovi auru bojovníka proti „americkému imperialis­mu“, z níž politicky žil po desítky let. I přesto, že Kennedy po jednání s Chruščovem garantoval Kubě bezpečnost a v roce 1970 tento závazek potvrdil znovu písemně tehdejší šéf americké diplomacie Henry Kissinger.

Hospodářsk­é embargo USA, trvající přes půl století, na které Fidel sváděl všechny obrovské ekonomické problémy Kuby během své vlády, ukončil až letos dosluhujíc­í americký prezident Barack Obama.

Castrův režim byl od šedesátých let nejen výkladní skříní komunismu v Latinské Americe, tamní zdravotnic­tví a školství se na poměry regionu dostaly na slušnou úroveň, ale také významným vývozcem komunistic­ké ideologie v rozvojovém světě.

Už v šedesátých letech se Castrův spolubojov­ník, pro levici ještě charizmati­čtější Che Guevara pokusil ● Syn Ángela Castra y Argiz, bohatého podnikatel­e s třtinou, a jeho služky Liny González. Otec se na Kubu přistěhova­l ze Španělska. ● Fidel Castro vystudoval práva. O puč se neúspěšně pokusil už roku 1953, uspěl o šest let později. ● Českoslove­nsko navštívil poprvé v roce 1972. Součástí návštěvy byl tehdy i lov kamzíků v Tatrách.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia