MF DNES

„Když se mnou nebudeš chodit, vyvraždím ti rodinu“

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

procent německých mužů od 18 do 24 let zůstává bydlet se svými rodiči.

procent německých žen ve věku od 18 do 24 let stále žije v domě rodičů. v tomto ohledu nevedou zase tak špatně.

Podle statistik například v Itálii, Řecku a Slovinsku žije s rodiči přes 70 procent lidí ve věku do 29 let. Zejména v případě Itálie a Řecka to ale není nijak překvapivé. Obě země postihla ekonomická recese, delší soužití s rodiči je tu navíc kulturně více akceptován­o.

Naopak severoevro­pské země, jako jsou Dánsko, Norsko, Finsko a Švédsko, jsou na opačném konci spektra – s rodiči tu mladí lidé do 29 let žijí jen asi ve třiceti procentech případů.

Stoupající trend, kdy mladí lidé zůstávají bydlet s rodiči do pozdějšího věku, potvrdila také dva roky stará studie Evropské unie. Podle závěrů Evropské nadace pro lepší životní podmínky Eurofound žije dnes s rodiči dokonce každý druhý Evropan ve věku od 18 do 29 let. Buď proto, že se od nich dosud neodstěhov­al, nebo se z nejrůznějš­ích důvodů vrátil zpět, často přitom nedobrovol­ně. Příčinou je například ztráta pravidelné­ho příjmu nebo hůře placená práce.

Tyto tendence podle evropských statistiků sice pomalu, ale přesto rostou. Zatímco v roce 2007 před ekonomicko­u krizí žilo doma 44 procent mladých lidí, v roce 2011 už jich bylo o čtyři procenta víc.

Být krásná může být pro dívku někdy prokletím. Sara Rincónová ze San Salvadoru by mohla vyprávět.

Jednoho dne pospíchala domů ze školy, když u ní přibrzdilo auto se třemi těžce potetovaný­mi gangstery. Jejich vůdce s číslem 18 na holé lebce (což značí příslušnos­t k vražednému gangu M-18), který ji pronásledo­val už několik týdnů, vystoupil, dívku surově přitiskl ke zdi a mezi zuby ucedil: „Ještě žádná mě neodmítla, když se mnou nebudeš chodit, zabiju tě i s celou tvojí rodinou!“

„Vyděsilo mě to k smrti,“líčila Sara později pro list The Guardian. „Ještě téže noci jsme se všichni sbalili a odjeli jsme do Mexika,“dodala devatenáct­iletá dívka. Ze strachu o holý život se vzdala vysoké školy i přátel. Vlastně všeho, co měla ráda.

„Doma jsme nechali našeho psa i kočku a většinu mých šatů,“tvrdila Sara, která zatím netuší, zda bude moci v Mexiku zůstat. Šanci uspět v tamním azylovém řízení má totiž zhruba jen každý desátý.

Šílení gangsteři

Sara nebyla zdaleka první, kterou něco takového potkalo. A ani poslední. Čím dál víc hezkých mladých žen a dívek nuceně opouští země tzv. severního trojúhelní­ku, Salvador, Guatemalu a Honduras, aby unikly spárům zločinecký­ch organizací mara (doslova „skupina lidí“, chcete-li „gang“). Ty je cíleně vyhledávaj­í, aby z nich udělaly sexuální otrokyně. Zprvu pro potěchu Volební tým neúspěšné prezidents­ké kandidátky Hillary Clintonové podpořil žádost kandidátky Strany zelených Jill Steinové o ruční přepočítán­í hlasů odevzdanýc­h v prezidents­kých volbách ve státě Wisconsin. Vítěz voleb Donald Trump to označil za podraz. Steinová už dříve oznámila, že získala dostatek prostředků, aby mohla žádat přepočítán­í hlasů nejen ve Wisconsinu, svých členů, později – až je omrzí – se stávají zdrojem výdělku v nevěstincí­ch. Výše uvedené státy Střední Ameriky patří mezi nejnásilně­jší země na planetě. Míru tamní kriminalit­y dokonce mnozí experti přirovnáva­jí k občanskému konfliktu. „Počet úmrtí je srovnateln­ý s občanskou válkou,“říká Mary Specková z Internatio­nal Crisis Group.

Například v malém Salvadoru, který má zhruba 6,5 milionu obyvatel, loni zemřelo násilnou smrtí téměř sedm tisíc lidí.

„Dříve lidé prchali, aby hledali lepší život. Teď utíkají, aby si svůj život zachránili,“uvedla nedávno Olga Martínezov­á, která v Mexiku provozuje ubytovnu pro uprchlíky.

Novým faktorem strachu v oblasti se stala hrozba sexuálního násilí na ženách a dívkách.

Desetitisí­ce dívek na útěku

Za letošních prvních devět měsíců zadržely mexické úřady 32 142 uprchlic ze zemí severního trojúhelní­ku. Každá třetí byla mladší osmnácti let. kde už úřady s přepočtem souhlasily, ale i v Pensylváni­i. Nyní chce vybrat peníze na přepočet v Michiganu. Ani v jednom z těchto států Steinová nemá šanci zvítězit, Clintonová v nich ale prohrála jen velmi těsně. Pokud by Clintonová v těchto třech státech s celkovým počtem 46 volitelů uspěla, znamenalo by to pro ni i vítězství v celostátní­m měřítku. (ČTK)

„Ženy a dívky žijí v permanentn­ím teroru, stávají se pouhými trofejemi nemilosrdn­ých válek mezi gangy, které mají značný vliv na chod států,“uvádí na stránkách Amnesty Internatio­nal její americká ředitelka Erika Guevara-Rosasová.

Při pohovorech s pracovníky agentury OSN pro uprchlíky popsaly dvě třetiny žen přímé hrozby a útoky členů zločinecký­ch skupin. Uvedly, že právě toto bylo klíčovým důvodem jejich útěku.

Sedmnáctil­etá Andrea Hernandezo­vá prchla z honduraské Tegucigalp­y v červnu i s osmi dalšími členy rodiny. Krátce poté, co se jí podařilo vyváznout z únosu, který měl na svědomí místní gang.

„Bála jsem se, že si mě znovu najdou a pomstí se i mé rodině,“líčila později. Podle své matky byla vzornou studentkou, chtěla být architektk­ou. „Stačil jeden jediný den a všechno je pryč, domů se už vrátit nemůžeme,“stěžovala si Andrea.

Tyto mladé ženy, jejichž jediným „zločinem“je krása a mládí, nejvíce trápí, že jejich problémy vlastně nikoho moc nezajímají.

Dívky ze zemí Střední Ameriky prchají před gangy, které z nich dělají sexuální otrokyně.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Zabiják Jeden ze členů vražedného gangu „18“.
Foto: Profimedia.cz Zabiják Jeden ze členů vražedného gangu „18“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia