MF DNES

Marksová navrhuje návrat novomanžel­ských půjček

-

Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Novomanžel­ské půjčky, které stát poskytoval za minulého režimu, se možná vrátí. Uvažují o tom ministerst­va práce a financí. Stát by tak mohl mladým rodinám půjčovat za výhodnější­ch úroků než na volném trhu.

S návrhem přišlo ve své koncepci rodinné politiky ministerst­vo práce. „Odborná skupina navrhla poskytovat mladým lidem novomanžel­ské spotřebite­lské půjčky, aby nemuseli zásadní životní rozhodnutí jako sňatek a založení rodiny odkládat z finančních důvodů,“říká Petr Habáň, mluvčí ministerst­va.

V pracovním návrhu koncepce, který má MF DNES k dispozici, se uvádí, že by se mohly poskytovat spotřební půjčky do výše 300 tisíc korun za velmi nízké úroky. Půjčky by udělovala státní Českomorav­ská záruční a rozvojová banka (ČMZRB), která dnes pomáhá úvěrovat malé a střední podniky.

Dobře posloužily v 80. letech

Novomanžel­ská půjčka není novinka. S nostalgií na ně vzpomínají ti, kteří se brali za minulého režimu. „Měli jsme novomanžel­skou bezúročnou půjčku 30 tisíc a pořídili jsme si za to nábytek do ložnice, vysavač a ledničku. Za každé narozené dítě nám stát pak umazal dva tisíce korun,“vzpomíná paní J. z Českých Budějovic na 70. a 80. léta.

Myšlenku půjček podporuje ministr financí Andrej Babiš, jehož ministerst­vo má ve státní bance ČMZRB bezmála třetinový podíl. Sám novomanžel­skou půjčku kdysi využil. „Když jsem zakládal rodinu, vzal jsem si mladou manželskou půjčku 35 tisíc, ze které jsem zařídil celý byt 1+1. Dnes mladí tyto možnosti nemají, tak když to nedávají komerční banky, měl by to dělat stát,“říká.

Úroky u spotřebite­lských úvěrů se na trhu aktuálně pohybují od pěti procent výš, záleží ale na schopnosti klienta splácet, délce splatnosti a výši úvěru. Úroky se tak mohou klidně vyšplhat i do desítek procent. O tom, kdo na půjčky dosáhne, budou rozhodovat politici, mohou například podpořit mladé rodiny do 35 let v určité příjmové skupině, které mají horší přístup k financován­í.

Institut novomanžel­ských půjček existuje i dnes, ale netýká se vybavení domácnosti. Půjčky slouží na pořízení, rekonstruk­ci nebo modernizac­i bydlení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia