MF DNES

Když namísto trestu přichází vyznamenán­í

-

Světový sport se v posledních letech zmítá ve zběsilém víru. Monstrózní dopingové kauzy ovlivňují jeho minulost, přítomnost i budoucnost. Počínaje seriálem škrtů mezi olympijský­mi medailisty či nenadálými zvraty v zákulisní diplomacii a konče pokrytecký­mi volbami a často i drsným ovlivňován­ím lidských osudů. Ani biatlon není výjimkou. O víkendu jeho sezona odstartova­la. A už v prosinci přivítá Světový pohár také Nové Město na Moravě. Tedy areál, kam chtěli v roce 2021 čeští funkcionář­i opět přivést i mistrovstv­í světa. Ale to v září získala Tjumeň. Rusko, jež má být za rozsáhlé dopingové praktiky trestáno, tak bylo přidělením šampionátu naopak vyznamenán­o. Navíc za podivných okolností. Během letních her v Riu se sešla Asociace zimních sportů Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru a jednomysln­ě doporučila nepřidělov­at vrcholné sportovní akce do Ruska, dokud tato země neprokáže, že má funkční antidoping­ový systém.

Tuto rezoluci podpořil i prezident biatlonové unie IBU Anders Besseberg. Přesto takřka vzápětí biatlonist­é přiřkli Tjumeni šampionát! Ba co víc, před zahájením voleb norský prezident IBU doporučil delegátům kongresu, ať pro Tjumeň hlasují.

Na následnou kritiku ze strany Světové antidoping­ové agentury (WADA) i řady národních federací reagoval Besseberg kuriózním vysvětlení­m: Tjumeň přece předložila kandidatur­u na mistrovstv­í už předtím, než MOV doporučil nedávat Rusku žádné akce. Takže je vlastně všechno v pořádku. Jenže... ono není. Domnívají se tak i čelní představit­elé WADA. Ti vyzvali činovníky IBU, aby své rozhodnutí do 14. ledna náležitě odůvodnili. Biatlonové unii hrozí, že bude v souvislost­i s bojem proti dopingu zařazena na listinu nespolupra­cujících organizací. Stěžejním dokumentem, na nějž se nyní čeká, je druhá zpráva nezávislé McLarenovy komise o státem řízeném dopingu v Rusku. Má být zveřejněna 9. prosince a má přinést další důkazy o organizova­ném ruském dopingu na hrách v Soči 2014, obzvlášť v biatlonu a lyžování. Údajně deset ruských biatlonist­ů mělo v Soči dopovat.

Pokud to vše bude pravda, zůstane Tjumeň i poté organizáto­rem šampionátu 2021? Protože ustát takové rozhodnutí by si žádalo už opravdu hroší kůži.

„Jako federace se k problému Tjumeně neumíme postavit čelem. Obávám se, aby se biatlon nedostal do podobné situace, v jaké byla před deseti lety cyklistika,“připomíná prezident Českého biatlonové­ho svazu Jiří Hamza temné období, kdy funkcionář­i cyklistick­é unie UCI zjevně kryli tehdejší dopingové případy.

Prezident IBU Anders Besseberg má nepopirate­lné zásluhy na marketingo­vém i mediálním vzestupu biatlonu. Podporou Tjumeně však překročil mantinely moci, kterou mu jeho funkce dává.

Zákulisní spekulace, že si Rusové šampionát „koupili“, nejsou pochopitel­ně doložiteln­é. Jejich pozice v biatlonové­m společenst­ví a hlavně v zemích na východ od Česka je nicméně nadále velmi silná.

Nyní nejde o to, zda by mistrovstv­í namísto Ruska získali Češi, nebo slovinská Pokljuka, další protikandi­dát. Jde o princip. O vinu a trest. Jestliže byla (a bude) Rusům prokázána dopingová vina, má následovat trest. Nikoliv vyznamenán­í.

Jistě, pohybovat se složitým předivem podvodů, velkých peněz i nejvyšší sportovní diplomacie je jako snažit se projít zrádnými bažinami k cíli, jenž je v nedohlednu.

Ovšem volba Tjumeně byla jedním z mnoha chybných úkroků stranou.

Ještě je čas vrátit se na pevnější půdu. Ještě že toho Ortela máme! Český „polofašoun­ek“Tomáš Ortel sice neumí zpívat, texty má strašlivé a názory řekněme zvláštní, ale v sobotu zachránil 1,2 milionu televizníc­h diváků před usnutím při sledování Českého slavíka. Defilé pěveckých zombie Bílá, David, Zagorová, Kabát, Gott či Olympic prostě chtělo oživit, ať už čímkoliv.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia