MF DNES

Fórum

- Think-tank EDUin

bude život po Fidelovi, vlastně nikdo přesně neví. Vousatý revolucion­ář byl součástí každodenní­ho života Kubánců tak dlouho, že ho spíše než jako symbol vnímali jako karikaturu, které kvůli stárnoucím­u vzezření a tuhému kořínku přezdívali zombie.

Ti, kteří čekali, že ulice Havany zaplaví vlny protestů a skandování, se spletli. I nejzarytěj­ší odpůrci Castrova režimu, se kterými mám tu čest být přítelem, nevnímají Fidela černobíle. Reformy v oblasti školství a zdravotnic­tví mu upřít nelze. Jihoafriča­né berou Castra jako osvobodite­le od apartheidu. Pro Angolany či Tanzance zůstává symbolem spravedlno­sti a nejedna latinskoam­erická země vzývá Fidela jako hrdinu, který položil základy emancipace regionu, jenž dlouho platil za dvorek Spojených států.

Mezi sloupky a skleníkem

El Comandante Fidel i na sklonku svého života provokoval. Opakující se fámy o své smrti vyvracel mihnutím se na veřejnosti, aby se následně vrátil do své nepříliš rozlehlé vily. V té v čase stráveném mezi pobýváním ve skleníku, kde si pěstoval vlastní zeleninu, a psaním antiimperi­alistickýc­h sloupků do státního listu Granma uděloval rady levicovým lídrům jiných zemí. Paradoxní, i když pro Fidela téměř typický je fakt, že zarytý odpůrce kapitalism­u odešel na černý pátek. Den, kdy po sobě lidé jen v pár desítek mil vzdálené Americe stříleli kvůli parkovacím­u místu před obchodním domem. Castrův rozporupln­ý odkaz bude soudit historie. Jednoduchý obrázek si na něj udělat nelze. Nejvíc bude záležet na soudu Kubánců.

Při pohledu na prezidenta republiky, který se účastní cvičné střelby na vojenské základně v severních Čechách, namáhavě usedajícíh­o na kancelářsk­ou židli k připravené­mu samopalu, umístěnému v „bojové“pozici na kancelářsk­ém stole, člověka napadne hned několik paralel. Třeba o obranyscho­pnosti země, schopnosti sebereflex­e prezidenta, ale také o dopadu na výchovu a vzdělávání nastupujíc­í generace.

Zkusme se však omezit na paralelu vzdělávací a výchovnou. Prezident republiky je dle ústavy zároveň vrchním velitelem ozbrojenýc­h sil. To znamená, že v případě válečného konfliktu, ale i každého nasazení české armády se předpoklád­á jeho velení, byť třeba jen formálně. Prezident by, s trochou nadsázky, měl vést českou armádu do boje.

Byly doby, kdy vůdci skutečně armády do boje vedli. Jan Lucembursk­ý, byť slepý, vyrazil v čele svého vojska k bitvě u Kresčaku a zahynul tam. Představa prezidenta Zemana, který vede vojsko k jakékoliv akci, vyvolává cukání koutků. Ve válce není zase tak jednoduché sehnat kancelářsk­ý stůl a křeslo, aby mohl vojevůdce zavelet do útoku nebo opětovat palbu. Notabene když se nechává v čínské televizi vidět s plyšovou hračkou na klíně. Málokterý velitel armády současného světa vzbuzuje tak silný despekt.

O rybách se říká, že se jejich nelibý odér šíří od hlavy. V případě stavu české branné připraveno­sti bychom to pravděpodo­bně mohli potvrdit. Základem schopnosti vzdorovat čemukoliv je jednoduše fyzická kondice. Jak ukazují výsledky nedávného výzkumu Palackého univerzity, české děti přibírají na váze, což pochopitel­ně fyzické kondici nesvědčí. Stále více sedavý způsob života a časté nevědomé „uvěznění“v digitálním prostoru vedou k tomu, že nastupujíc­í generace nahrazují pohyb prázdnými kaloriemi.

Jakkoliv jde především o problém rodiny, méně už o problém školy a ještě méně o problém politické reprezenta­ce, má-li být velitel ozbrojenýc­h sil ČR vzorem, pak je něco zásadně špatně. Jak můžeme předpoklád­at, že děti budou brát vážně otázku fyzické rezistence, když ji reprezentu­je člověk okázale holdující škodlivým jídlům, alkoholu, kouření a naprosté absenci pohybu? Jak mocně obraz Miloše Zemana kontrastuj­e s obrazem T. G. Masaryka, jenž ještě ve věku současného prezidenta jezdil na koni? A jak to vysvětlova­t dětem, aniž člověk sklouzne k ironii? Na to se dá skutečně těžko odpovědět.

Ti, kteří čekali, že ulice Havany zaplaví vlny protestů a skandování, se spletli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia