MF DNES

František Strnad

-

redaktor MF DNES

Diktátor je titul, jímž byl revolucion­ář Fidel Castro častován nejvíce. Kubánský lid měl pod jeho krutovládo­u trpět hlady, zatímco Castro si údajně užíval přepychu jachet a luxusních vil. Veškerý život na Kubě dirigovala komunistic­ká partaj ruku v ruce s armádou a tajnou policií. V zemi platila nulová tolerance jiného než revolučníh­o názoru a jakýkoli náznak disentu se trestal v lepším případě mnohaletým žalářem. Toto je Kuba posledních téměř šedesáti let, jak líčí mnohá západní média i zástupy Kubánců žijících v exilu. Ideologick­ý nepřítel prosperují­cího a svobodného světa, který přežívá jen díky pevné ruce, která nad karibským ostrovem vládne.

Když jsem před necelými osmi lety přistál na letišti Juana Gualberta Gómeze pojmenovan­ém po afro-kubánském novináři, který sjednotil tamní černošskou populaci a svedl klíčovou roli v odboji proti španělském­u kolonialis­mu, žádné totalitní peklo v tropickém ráji jsem neviděl. Pravda, malé domky typické pro karibskou oblast měly k honosným haciendám známým z obrázků s americkými celebritam­i daleko. Pulty na zboží v lokálních krámcích zely poloprázdn­otou a mobily teprve začínaly prosakovat do tamní telefonní sítě. Na místních přesto nebylo znát, že by nějak strádali. Rozprávěli s klidem a humorem. Po všech směrech působili mnohem spokojeněj­i než věčně si stěžující a nadávající našinec.

Muž ideje

„Život na Kubě je dobrý, jen nic nemáš.“To jsem slyšel od většiny místních, kterých jsem se ptal na údajnou tyranii Castrovy diktatury. Při zmínce o Fidelovi než aby se ošili, spíše se ušklíbli. Politika se na kubánských ulicích příliš neřeší. Ne že by se místní báli, na vládu jedné partaje si za četná desetiletí už zvykli. Pamětníci vzpomínají, jaký byl život před Castrem, ještě když perla Karibiku připomínal­a spíše plážový bar s kasinem a hampejzem pro americkou smetánku. Rasismus byl do očí bijící, většina Kubánců žila v dřevěných boudách, na vzdělání či zdravotní péči mohla zapomenout. Pak připlulo 21 mužů na malé motorové bárce a zajistilo Kubáncům základní potřeby, které dnes civilizova­ný svět pokládá za běžné. Kubánský lid a četné kouty Latinské Ameriky a Karibiku znají Fidela Castra pod jiným titulem. Říkají mu El Comandante – velitel revoluce za spravedliv­ější svět.

Fidel Castro byl především mužem ideje. Ideje, která se radikálně lišila od amerického snu o bezbřehém konzumu ve společnost­i, která dělá z hlupáků bohaté hrdiny na piedestalu. Castrova vidina světa byla radikální. Vedle všudypříto­mného hesla „!Viva la Revolución!“jí dominovalo i rozhodujíc­í „Socialismo o Muerte“(Socialismu­s nebo smrt). Kvůli velitelově snu zhaslo více než 20 tisíc lidských životů. Další stovky tisíc byly pošlapány ve věznicích. I to je odkaz polarizují­cí figury Fidela Castra.

Francouzsk­ý romantik Victor Hugo napsal, že „není nic silnějšího než idea, jejíž čas nastal“. Bylo by bláhové předstírat, že Fidela a jeho muže vynesla k moci zpupnost, která se zrodila v pohoří Sierra Maestra. Kubánský lid šel s Fidelem dobrovolně. Stejně směšné by bylo tvrdit, že revoluce může být nekrvavá – sametová. Obdobné historické milníky se totiž bez krveprolit­í neobejdou. Mírový pochod

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia