MF DNES

Samková otevřela nonstop dráhu

-

hledáme byt k dlouhodobé­mu pronájmu v Praze. Tel:723047669 Nástup dohodou. Tel.: 241 483 080, paní Paulová

První konkrétní opatření by se měla na soutoku řek odehrát již do konce příštího roku. Zpočátku půjde o menší zásahy typu infostánky, pobytové louky či turistické stezky. „Součástí projektu je i návrh na založení grantového fondu, který by mohl sponzorova­t malé projekty, které přispějí k obnově a rozvoji oblasti,“říká Ent.

Dotace budou určeny zejména pro obyvatele z okolí. „Mohou být využity na cokoliv. Koncerty, výstavy, sportovní a školní akce nebo třeba na postavení pozorovate­lny ptáků,“dodává architekt.

Setkání na IPR se minulý týden zúčastnilo i několik odborníků, kteří podobné parky provozují v zahraničí, například v Barceloně, Lille, Lisabonu a Miláně. Shodli se na tom, že soutok Vltavy s Berounkou má obrovský potenciál změnit se v lidmi oblíbený příměstský park.

„Lokalita je naprosto úžasná, a to jsem jich za poslední čtvrtstole­tí viděl opravdu hodně,“řekl například Pierre Dhenin, ředitel příměstské­ho parku v severofran­couzském

Příměstské parky podle něj dokážou kromě rozšíření nabídky rekreačníc­h aktivit i generovat zisk a posilovat lokální ekonomiku. Hodnota pozemků v okolí parku v Lille se za pět let od jeho otevření takřka zdvojnásob­ila. A z oblasti se špatnou pověstí se stala vyhledávan­á rezidenční čtvrť. Že mají příměstské parky ve světě úspěch, dokazuje i to, že třeba park v Barceloně každoročně navštíví 3,5 milionu lidí.

I Fernando Alves, odborník z příměstské­ho parku v Lisabonu, věří, že Praha má nejlepší předpoklad­y k úspěchu. „Viděl jsem krásnou přírodu i lidské dílo, což je velká hodnota, která by se měla zužitkovat, aby člověk neničil přírodu a divočinu,“dodává.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia