MF DNES

Obraz od Šímy se vydražil za 29 milionů. Padly i další rekordy

-

budou mít zase za hodinu, kdy se celý ceremoniál bude opakovat. A pak znovu a znovu. Každou hodinu od 17.30 do 20.30 až do 6. ledna.

Vedení města se totiž stejně jako loni rozhodlo, že místo tradičního jednorázov­ého rozsvícení se strom rozzáří opakovaně. Loni k tomu Praha přistoupil­a hlavně kvůli bezpečnost­ním opatřením po teroristic­kých útocích v Paříži, letos je důvod jiný. „Naše rozhodnutí lidé loni hodnotili velmi pozitivně, proto jsme to letos znovu zopakovali, a to hlavně kvůli komfortu návštěvník­ů, aby se nemuseli tolik mačkat v davu jako v předchozíc­h letech,“

Obraz Josefa Šímy Ateliér se v Praze vydražil za 29 milionů korun včetně aukční přirážky, což je autorův rekord v tuzemských aukcích. Oznámila to kurátorka pořádající Galerie Kodl Tereza Donné. Podle ní byla navíc včerejší aukce celkovým obratem téměř 180 milionů největší v historii České republiky. Šímova díla patří k nejdráže prodaným obrazům v Česku.

Šímovým autorským rekordem byl ještě před uplynulým víkendem prodej díla Léda s labutí za 14,6 milionu v roce 2008. Již v sobotu v aukci v Mánesu bylo osm let trvající maximum překonáno vydražením obrazu Ve čtyři hodiny odpoledne (Růžové tělo) za vyvolávací cenu 22 milionů a dnes tedy v aukci Galerie Kodl padl Šímův rekord znovu.

Na sobotní aukci v Mánesu byl také zaznamenán nový absolutní tuzemský aukční rekord, když se prodal za 62 milionů korun s aukční provizí obraz Františka Kupky Série C I. (Protihodno­ty).

Na nedělní aukci na Žofíně téměř tři desítky milionů za Šímův obraz Ateliér více než dvojnásobn­ě překonaly vyvolávací cenu. Velkoformá­tový obraz byl nejdráže prodaným vysvětlil radní pro kulturu Jan Wolf.

A skutečně se zdá, že na náměstí čeká o něco méně lidí než roky předtím. Ačkoliv prostor je stále stísněný, návštěvník už nemá pocit, že ho dav každou chvíli ušlape.

To, že přišlo méně lidí, potvrdila včera také Hana Tietze, mluvčí organizáto­ra trhů, společnost­i Taiko. „Určitě nepřišlo tolik lidí, jako když se dříve konalo slavnostní rozsvícení. Střed náměstí byl samozřejmě zaplněný, jeho rohy ale byly průchozí,“sdělila.

A ačkoliv je teprve listopad, atmosféra na trzích už je vánoční. Lidé si kupují své první letošní svařené dílem dnešní aukce. Autorských rekordů bylo zaznamenán­o více než dvě desítky. „Největším překvapení­m byl naprosto nečekaný a výjimečný prodej obrazu Na lavičce od Antonína Slavíčka s novým autorským rekordem 18 milionů korun a vzácný obraz od Maxe Švabinskéh­o Splynutí duší za 9,5 milionu korun,“sdělila kurátorka. víno nebo pečené kaštany a pořizují si fotky u stánků, jejichž průčelí letos zdobí velké perníky.

Je proto těžké si představit, jaká atmosféra panuje jen ve tři sta kilometrů vzdáleném Norimberku. Kvůli přetrvávaj­ícímu nebezpečí teroristic­kých útoků totiž některá německá města zpřísnila kontroly na vánočních trzích. Norimberk je jedním z nich.

S papiňákem na zádech

Uniformova­ní policisté tam stojí v ulicích a hlavní příjezdy na Christkind­lesmarkt blokují policejní auta. V některých německých městech policisté dokonce dohlížejí na

Za více než deset milionů se prodal také Odraz odlivu od malířky Toyen. Dražitelé bojovali třeba i o dílo Farewell Theodora Pištěka v kategorii grafiky, které se z počátečníc­h 40 tisíc korun vyšplhalo na čtvrt milionu.

Výtěžek z prvních deseti položek v celkové výši 900 tisíc korun věnuje síň na charitativ­ní účely. (ČTK) to, zda lidé nemají kufry nebo batohy – jsou zakázané.

Oproti tomu večer na Staroměsts­kém náměstí lze bez problémů strávit s papiňákem v batohu, ve kterém jste předtím vezli polévku na oslavy Dne díkůvzdání ke kamarádům. Byl to přitom tlakový hrnec, který teroristům posloužil jako bomba například při útocích na Bostonském maratonu před třemi lety, při kterých zemřeli tři lidé a 170 jich bylo zraněno.

Staroměsts­ké náměstí sice střeží strážníci, stojí tu také několik sanitek a hasičský vůz, ale není to nic neobvykléh­o. „Jedná se o standardní postup při akcích, na kterých je větší koncentrac­e osob,“říká mluvčí městské policie Jan Čihák, podle kterého na trhy, centrum i na přestupní stanice metra v sobotu dohlíželo asi osm desítek strážníků. Službu měli klidnou. „Nezaznamen­ali jsme žádné narušení veřejného pořádku,“dodal Čihák.

Kontroly ani jiná opatření Praha neplánuje. Podle Wolfa je totiž důležité, aby se turisté cítili příjemně a trhy si užili. „Zatímco loni byla bezpečnost primárním důvodem kvůli situaci v Evropě, letos je to sekundární efekt. Jsme součástí Evropy a i nám může hrozit nebezpečí. My si to ale nepřipoušt­íme, nechceme roznášet paniku a snažíme se nastolit pozitivní vnímání,“říká Wolf.

Turisté, zdá se, takový postoj sdílejí. „Uvědomuji si situaci, která panuje v Evropě, ale tady v Praze nad tím nepřemýšlí­m, připadám si tu bezpečně. Do Německa bych ale nejela,“potvrdila jeho slova jedna z návštěvnic, Marta Morrish, která na vánoční trhy přijela z Vancouveru. Hlavně kvůli trhům přiletěla z Ameriky asi pětadvacet­iletá Adrianne. „O teroristic­kých útocích vím, ale tady v Praze o tom takto nepřemýšlí­m,“uvedla. Přibližně osmnáctile­tá Zuzana Přibylová z Prahy by vyrazila i do Německa. „Bavím se o tom s rodiči, ale nenapadlo by mě se tady něčeho bát, to až teď, když jste to řekla. Nevidím to ale jako důvod nejet se podívat například do Drážďan,“řekla.

 ?? Foto: Galerie Kodl ??
Foto: Galerie Kodl
 ??  ?? Ateliér Vydražený obraz od Josefa Šímy (1891–1971). Český malíř je někdy považován za francouzsk­ého, téměř 50 let žil v Paříži.
Ateliér Vydražený obraz od Josefa Šímy (1891–1971). Český malíř je někdy považován za francouzsk­ého, téměř 50 let žil v Paříži.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia