MF DNES

Malý němý oscarový zázrak

-

Zdá se, že v Českém slavíku je vše při starém. Ceny ovládl Karel Gott mezi zpěváky, Lucie Bílá mezi zpěvačkami a nejpopulár­nější kapelou uplynulého roku je Kabát.

Samozřejmě se objevily ohlasy a stížnosti, že Gott se letos hlavně léčil, Bílá zrušila velký koncert a Kabát… už ani nevím, co byla hlavní výtka, asi se týkala kvality kapely. Což je vše k diskusi, ale z pohledu Slavíka je to bezpředmět­né.

Ortel bez vrásek

Smiřme se s tím, že jde o lidovou cenu popularity. Nehodnotí znalci nebo kritici, ač jejich rozhodnutí jsou napadaná zase z jiné strany. Hodnotí lid obecný, tedy spíše jeho výseč. Nejspíš ne ta samá menšina, která chodí k volbám, ale podobně fanouškovs­ky zaujatá. Jako voliči většinou nečtou volební programy, účastníky téhle ankety pramálo zajímá aktuální tvorba jejich oblíbenců. A Gott je prostě bůh!

Ze stejného důvodu bychom si neměli zbytečně dělat vrásky ani z umístění kapely Ortel, která svými texty vyvolává tu svaté nadšení nad potíráním „multikulti“vidění světa, tam zase reflexní zvracení z téhož. Letos se její frontman Tomáš Ortel umístil druhý s relativně velkým odstupem za Karlem Gottem, stejně

Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Stále ještě platí, že v jednoducho­sti tkví krása. Animovaný snímek Červená želva, který pro japonskou produkci natočil Michaël Dudok de Wit, Holanďan žijící v Londýně a nositel Oscara za krátký snímek Otec a dcera, spadá do rodiny nenápadnýc­h zázraků.

Oscarová nominace jej nejspíš opět nemine, neboť snímek vstupující do našich kin dokáže bez jediného slova a beze stopy kázání sdělit vše, co je v životě podstatné. Tiše, hravě, podmanivě, napínavě.

Skoro jako Čelisti

Z černé bouře do světla písečné pláže pustého ostrova procitne trosečník, novodobý Robinson načrtnutý účinně jednoducho­u výtvarnou linkou. Obklopen jenom zvuky zvířat, moře či deště zkoumá svou samotu včetně boje o život ve skalní propasti a za zvědavé pozornosti armády krabů staví vor. Poprvé, podruhé, potřetí; a vždy po neviditeln­ém útoku z hlubin, jehož strašideln­á nálada si skoro nezadá s Čelistmi, musí svůj pokus vzdát. Až pak se titulní nepřítel pod rudým krunýřem zjeví – a víc nelze prozradit.

Jen tolik, že trosečnick­á historka přejde plynule v poetickou pohádku o lásce s prvky jedinečné exotické jako kapela sama lehce dotahující na vítězný Kabát. Dostává se poct skupině z hudebního hlediska v nejlepším případě průměrné? Ano. Jsou to pocty nezaslouže­né? Z výše uvedených důvodů nikoliv.

Skutečně nemůžeme lamentovat, že Slavík by skupinu Ortel legitimizo­val. To jen fanoušci se svobodně vyjádřili. Že na koncerty Ortelu chodí dost lidí, víme už nějakou dobu. báje, která jenom vzdáleně svou tesklivost­í odkazuje k Andersenov­ě Malé mořské víle nebo ke keltské legendě z Písně moře.

Nejkrásněj­ší příběh lásky

Režisér, jenž pražskou premiéru Červené želvy ve čtvrtek osobně uvede, pracuje mistrovsky s časem, světlem i jejich proměnami. Neuspěchan­ě, nikoli však ospale zachycuje, jak prostě se dá žít. Zcela samozřejmě vedle sebe řadí úsměvné okamžiky i děsivý úder tsunami, díky animační zkratce ještě hrozivější než v reálném dokumentu. A že aureola opozice proti všem, neřkuli proti mainstream­u zvláště, umí dav semknout, taky není žádná novinka. Navíc pořád nevíme a nejspíš ani nezjistíme, proč lidé pro Ortel ve Slavíku opakovaně hlasují.

Samozřejmě nelze vyloučit, že se dotyčným jejich tvorba skutečně a upřímně líbí. Nad tím se můžeme pozastavit, klausovsky pozvednout obočí, ale je to asi tak jediné, co

Jako každý výtečný film, díkybohu, nelze ani Červenou želvu převyprávě­t. V kostce shrnuje přirozený řád věcí: lásku, rodičovstv­í, harmonii, touhu, stárnutí, vyrovnání, odcházení. Ruší tu jen pár věcných nahodilost­í a občasný nátlak přidané hudby, přesto však lze tvrdit, že vedle sestřihu manželské pouti z filmu Vzhůru do oblak jde o vůbec nejkrásněj­ší a nejčistší němě animovaný milostný příběh. zmůžeme. Máme svobodu, ke vkusu můžeme posluchače vychovávat, ale jen těžko nutit. Podle mého názoru však v částečném úspěchu Ortelu hraje velkou roli obyčejný truc. Tedy snaha to té „zatuchlé soutěži“a „popovým zombie“pořádně nandat.

Úplně stejný motiv stál možná za nominací zpěváka Joakima Brodéna ze švédské heavymetal­ové kapely

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Lucie Bílá nechala na 2. místě Lucii Vondráčkov­ou a na třetím Ewu Farnou.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Lucie Bílá nechala na 2. místě Lucii Vondráčkov­ou a na třetím Ewu Farnou.
 ?? Foto: Aerofilms ?? Trosečník Hrdina se snaží dostat z tropického ostrova obydleného želvami, kraby a ptáky.
Foto: Aerofilms Trosečník Hrdina se snaží dostat z tropického ostrova obydleného želvami, kraby a ptáky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia